Partidul Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) Bihor şi-a prezentat, joi, primii 12 candidaţi pe listele cu care s-au înscris la Consiliul Local şi la Consiliul Judeţean. Astfel pentru funcţia de primar şi-a depus candidatura Zatyko Gyula, preşedintele PPMT Partium, inginer de profesie.

Acesta şi-a prezentat pe scurt programul, care a fost mai degrabă o înşiruire de nemulţumiri în privinţa Oradiei, pentru care îşi propune să găsească soluţii. "Sloganul meu s-ar traduce în "Oradea, oraşul în care îmi place să trăiesc". Asta deoarece foarte mulţi tineri aleg să plece din mai multe motive: în Bihor sunt cele mai mici salarii din ţară, dar toate sunt foarte scumpe, printre care şi gigacaloria şi apa, şi nu se crează noi locuri de muncă", a declarat Zatyko Gyula.

La aceeaşi întâlnire, PPMT Bihor i-a prezentat presei pe primii 12 candidaţi pe lista pentru Consiliul Local Oradea. Pe poziţia a doua este trecut Torok Sandor, tot inginer, urmat de tânărul Csomortanyi Istvan, inginer proiectant. De altfel, 6 din cei 12 sunt de profesie ingineri, lista fiind completată de un medic, un economist, doi profesori de liceu şi doi lectori universitari.

În ceea ce priveşte lista pentru Consiliul Judeţean, aceasta este deschisă de Szilagyi Ferenc, candidatul pentru funcţia de preşedinte al instituţiei. Acesta este lector universitar la Universitatea Partium. Al doilea pe listă a fost trecut Csomortany Istvan, care apare şi pe lista pentru municipiu, iar pe poziţia a 9-a apare Zatyko Gyula, cel care candidează şi la funcţia de primar. Concret, între primii 12 candidaţi de pe fiecare listă apar trei nume comune: Zatyko Gyula, Csomortany Istvan şi Kristofi Kristof-Jozsef.

Întrebaţi de ce au ales să treacă aceleaşi nume, reprezentanţii PPMT Bihor au declarat că au fost aleşi oamenii care pot aduce cele mai multe voturi, atât la CJ cât şi la CL. Aceeaşi strategie au adoptat-o în ceea ce priveşte candidaturile de primari pentru localităţile din judeţ. Cinci dintre cei care candidează între primii 12 pentru un post de consilier judeţean sunt şi candidaţii PPMT pentru primăriile Valea lui Mihai (Pap Sandor), Salonta (Balogh Ioan), Săcuieni (Rhedey Emilia), Marghita (Nagy Ioan) şi Şimian (Vanyi Attila). "Au fost aleşi oamenii cei mai bine apreciaţi din localităţile respective. Ei vor aduce cele mai multe voturi", a explicat Zatyko Gyula suprapunerile.

Între primele 12 nume pe lista PPMT Bihor pentru CJ apar un lector universitar, patru ingineri, trei contabili, un preot reformat, un economist, un şef laborator şi un asistent social.