Federalizarea României după modelul german, reforma sistemului de asigurări medicale, dezvoltarea agriculturii şi a turismului, asta susţin ultimii patru candidaţi ai PPMT Bihor înscrişi, oficial, marţi în cursa pentru pentru Senat şi Camera Deputaţilor.

Transilvania, autonomă

Candidat la Senat în colegiul 3 Oradea sud-Salonta, Torok Sandor îşi bazează platforma electorală pe promovarea conceptului federalizării în rândul electoratului. "Trebuie să îi familiarizăm pe oameni cu noţiunea de federalism, să înţeleagă că asta ar aduce multe beneficii judeţelor din Transilvania unite într-o formă de organizare autonomă, în care să nu conteze naţionalitatea, ci doar interesul comun de a avea un nivel de trai cât mai bun din banii proprii. Acum, însă, trebuie să cerşim la Bucureşti să primim înapoi o mică parte din banii colectaţi la bugetul de stat", a spus Torok Sandor.

În completare, juristul Toth Zoltan, candidatul PPMT Bihor la Deputăţie în colegiul 6 Salonta, a afirmat că, dacă ar exista voinţă pentru schimbarea Constituţiei, cel mai bun model pentru federalizarea ţării ar fi cel german. "Din păcate, la noi multă lume dezagreează încă această noţiune, deşi este un concept aplicat în mai mult de jumătate dintre statele lumii. Transilvania este cea mai dezvoltată parte a ţării, iar oamenii ar trebui să înţeleagă că dacă aceasta ar fi o regiune autonomă atât românii, cât şi maghiarii şi celelalte etnii de aici ar trăi de trei ori mai bine decât în actuala formă de organizare a statului, pentru că ne-am gospodări noi singuri banii mult mai bine decât o face acum Bucureştiul", a spus Toth.

Vorbind în numele partidului pe care-l reprezintă, Toth a declarat că pentru punerea în practică a ideii de transformare a Transilvaniei într-o regiune autonomă, PPMT este dispus să iniţieze o alianţă cu partidele de dreapta şi de centru-dreapta, fără însă a dori să nominalizeze aceste formaţiuni.

Pact pentru Sănătate

Medicul Balogh Arpad-Gyorgy, candidat în colegiul 7 Oradea, a afirmat că va susţine o nouă reformă a Sănătăţii, punând în discuţie problema asigurărilor de sănătate. Balogh crede că cele 42 de case judeţene de asigurări ar trebui înlocuite cu 4 sau 5 case regionale şi că ar trebui întărită şi medicina de familie, care acum "este prea birocratizată şi foarte slab finanţată".

Balogh a mai atins şi problema depolitizării Sănătăţii, "pentru un sistem sanitar sănătos, şi nu degradant, cum este în prezent", scop pentru care a spus că, după alegeri, toate partidele ar trebui să adopte un pact naţional.

Totul pentru ţărani

Profesorul Moldovan Lajos, candidat în colegiul senatorial 2 Aleşd-Beiuş-Ştei, a declarat că vrea să sensibilizeze populaţia din mediul rural, cu precădere din zonele defavorizate.

"Guvernările de până acum au lăsat deoparte problemele cu care se confruntă satele, unde încă nu există canalizare, în care şcolile sunt obligate să funcţioneze fără autorizaţii sanitare pentru că nu au grupuri sociale ori apă curentă, iar agricultura nu se mai face pentru că ţăranii nu sunt sprijiniţi să îşi cumpere utilaje. Ţăranii trebuie ajutaţi pentru că în multe zone, mai ales în cele defavorizate, satele au ajuns la nivelul anilor '30", a spus candidatul, promiţând să facă lobby pentru dezvoltarea zonelor rurale.

Dacă va ajunge senator, Moldovan Lajos intenţionează să promoveze şi dezvoltarea infrastructurii şi a turismului în zonele montane prin atragerea de investitori străini.