Partidul Popular Maghiar din Transilvania a început să adune semnături pentru a determina Primăria Săcueni să organizeze un referendum în care cetăţenii să fie consultaţi dacă sunt sau nu de acord ca patru din cele cinci sate care aparţin de oraş să se desprindă şi să formeze două comune distincte.

"Ne dorim înfiinţarea a două comune noi pe raza unităţii administrativ teritoriale Săcueni. O comună formată din satele Cubulcut şi Sânnicolau de Munte şi o comună formată din satele Cadea şi Ciocaia", a declarat, marţi, preşedintele PPMT Bihor, Csomortányi István.

Dezvoltare separată

Potrivit liderului PPMT, cele două comune ar avea fiecare câte 2.000 de locuitori. Argumentele lui Csomortányi pentru desprinderea satelor de Săcueni sunt trei. În primul rând, sătenii ar putea accesa fonduri europene destinate mediului rural, ceea ce în prezent, ca sate aparţinătoare unui oraş, nu pot, apoi administraţia locală pentru ţărani ar fi simplificată iar aceştia nu ar mai fi puşi pe drumuri, şi, în fine, o administraţie mai eficientă decât la Săcueni, care, spune Csomortányi, este un model de risipă. "Primăria are peste 70 de salariaţi şi cu firmele aparţinătoare Primăriei, numărul angajaţilor trece de 200. Cel mai mare angajator din Săcueni este Primăria", a spus Csomortányi.

În plus, liderul PPMT a arătat că, în ultimii 15 ani, Primăria Săcueni a arătat cu degetul spre cele cinci sate pe care le are arondate, precizând că din cauza lor nu poate evolua, asta în timp ce nici aceste sate nu s-au dezvolta.

Cu semnăturile pe care le vor strânge în sate, reprezentanţii PPMT vor să se ducă în Consiliul Local Săcueni şi să ceară organizarea unui referendum pentru desprinderea celor două comune. Dacă referendumul va trece, vor fi chemaţi să-şi dea votul şi parlamentarii.

Critici pentru Guvern 

Csomortányi a mai spus că proiectul de formare a celor două noi comune trebuie să se mişte rapid, până când Guvernul nu modifică Legea privind aprobarea planului de amenajare a teritoriului naţional după proiectul care acum este în dezbatere publică şi pe care PPMT îl critică vehement.

Asta pentru că, a arătat Csomortányi, proiectul de lege se bazează pe date eronate. De pildă, a spus şeful PPMT, dacă recensământul din 2011 a arătat că Piatra Neamţ, Vaslui şi Bacău sunt oraşele care au pierdut în ultimii 20 de ani cei mai mulţi locuitori, aceste date nu se regăsesc în proiectul de lege al Guvernului.

Cât despre date eronate care vizează Bihorul, Csomortányi a arătat că Diosigul figurează ca fiind una din localităţile care a pierdut 30% dintre cetăţeni, fără ca în proiectul de lege să se ţină cont că din această comună s-a desprins o alta, Roşiori.

Pe de altă parte, a arătat şeful PPMT, proiectul de lege nu arată ce se va întâmpla cu oraşe precum Ştei sau Nucet, care au circa 3.000 de locuitori, în timp ce în ţară există comune semnificativ mai mari, Csomortányi oferind două exemple: Floreşti, judeţul Cluj, cu 23.000 de locuitori, şi Sânmartin, din Bihor, cu 10.000 de locuitori.

"În concluzie, acest proiect de lege continuă cele mai urâte tradiţii comuniste, pentru că are ca punct de pornire date statistice care nu sunt reale şi în loc să păstreze cât mai multe centre ca şi comune, merge pe ideea comasării şi continuă tendinţa de desfiinţare a satelor", a mai spus Csomortányi.