Chiar dacă România a fost condamnată deja de doi ani la Curtea Europeană de Justiţie pentru că n-a curăţat vechile depozite poluante, epopeea haldelor de şlam roşu rămase pe Calea Borşului în urma defunctei fabrici de alumină continuă.

După ce ani la rând ruşii de la Cemtrade, moştenitorii Alumina, au refuzat să facă ecologizarea, în 2015 au vândut haldele firmei Fibrocim, care avea planuri de ecologizare pe bani europeni. Numai că nici aceasta nu s-a ţinut de cuvânt şi a încercat să paseze statului responsabilitatea curăţării depozitului în care zac 2,4 milioane de tone de şlam.

Săptămâna trecută, Tribunalul Bihor a respins această pretenţie, dar decizia nu este definitivă şi nu-i exclus ca Fibrocim s-o atace, mai cu seamă că firma aparţine unui bihorean cu experienţă în afacerile cu terenuri: Gavril Roşian, originar din Şuncuiuş, dar mutat în Timiş, fost primar PDL la începutul anilor 2000 în comuna Giarmata, de la periferia Timişoarei.

În anii în care a fost edil, Roşian s-a remarcat prin faptul că a intabulat comuna pe terenul de sub pista Aeroportului Timişoara, visând să facă acolo un cartier de vile, cu complex de golf şi hipodrom. Până la urmă, intabularea a fost anulată în instanţă, dar întâmplarea spune multe despre profilul "eco" al omului...