Direcţia de Sănătate Publică Bihor a anunţat, miercuri, printr-un comunicat de presă, că "din analiza de laborator a prăjiturii Cremeş a fost identificat agentul cauzal, Salmonella" ce a dus la îmbolnăvirea micuţei Patricia, fetiţa decedată luni.

Examenul coprobacteriologic, adică cel de materii fecale, a confirmat prezenţa bacteriei la trei din cele 11 persoane internate duminică la secţia de Boli Infecţioase a Spitalului de Pneumoftiziologie, inclusiv la Patricia. Restul rezultatelor nu au sosit încă.

Totodată, DSP a anunţat şi rezultatele autopsiei, potrivit cărora fata de 5 ani a decedat în urma unei insuficienţe pluriorganice, a unui şoc endotoxinic şi a unei toxiinfecţii alimentare.

Aceeaşi instituţie a refăcut şi traseul ultimelor zile din viaţa micuţei, în funcţie de datele scrise în actele medicale. Astfel, potrivit informării de presă, Patricia a fost dusă de tatăl ei sâmbătă, la ora 6.30, la Compartimentul Primiri Urgenţe a Spitalului Clinic Municipal Dr. Gavril Curteanu, unde medicul care a internat-o a stabilit diagnosticul de gastro-enterită acută şi toxiinfecţie alimentară.

Acelaşi medic, potrivit DSP, a recomandat internarea pacientei pe secţia de profil digestiv a Spitalului Municipal, însă tatăl Patriciei a solicitat internarea la Secţia de Boli Infecţioase a Spitalului de Pneumoftiziologie Oradea. "Pacienta a părăsit CPU la ora 8.30 având o stare generală alterată", se mai arată în comunicat.

La Boli Infecţioase, Patricia a fost internată în jurul orei 9.40 cu febră de 38,2 grade, frisoane, scaune diareice apoase şi vărsătură lichidă de culoare gălbuie. "Pe lângă tratamentul igieno-dietetic s-a instituit tratamentul medicamentos specific şi rehidratarea perfuzabilă şi orală. Starea generală s-a ameliorat în următoarele 24 de ore faţă de momentul internării", informează acelaşi comunicat.

Duminică, la ora 17, durerile abdominale şi scaunele apoase au persistat, iar la ora 21.30 starea generală a Patriciei s-a "agravat brusc prin creşterea progresivă a temperaturii corporale, instalarea stării de somnolenţă".

"S-a completat medicaţia cu tratament intravenos specific acestei simptomatologii (doar că nu se precizează în ce constă acest tratament, despre care părinţii spun că s-a limitat de fapt la algocalmin - n.r.), dar starea pacientei s-a agravat, iar în data de 24 mai 2010 (luni - n.r.), ora 1, a fost decis transferul pacientei la secţia ATI a Spitalului Clinic Municipal Oradea", se mai arată în comunicat.

La ATI micuţa a fost internată cu diagnosticul de comă, şoc endotoxinemic şi toxiinfecţie alimentară, drept pentru care i-a fost administrată terapie injectabilă, dar starea ei s-a agravat. Fetiţa a intrat în stop cardiac la ora 4 dimineaţa, iar după o oră de resuscitare a fost declarat decesul, sub diagnosticul de "şoc endotoxinemic, insuficienţă organică multiplă, coagulare intravasculară diseminată, comă gradul III şi toxiinfecţie alimentară".