O scurtă dar puternică furtună, cu vânt puternic şi grindină, care s-a abătut duminică seara peste mai multe zone din Bihor a lăsat în urmă prăpăd, în special în Nojorid, unde într-o zonă a satului s-a format, povestesc martorii, o tornadă, care a distrus acoperişurile a peste 20 de locuinţe.

Oamenii s-au mobilizat după ce vijelia a încetat şi s-au ajutat la repararea acoperişurilor, cei mai afectaţi primind ţigle de la preotul ortodox al satului şi de la o fermă din zonă.

Tornadă în Nojorid

Cea mai afectată zonă din satul Nojorid pare să fi fost una cu 2-3 străzi situate la capătul dinspre Leş al localităţii. Furtuna, deşi n-a ţinut decât circa 15 minute, a lăsat în urmă prăpăd. 

Daunele sunt majore, circa 20-30 de case rămânând fără ţigle sau table pe acoperiș. Sătenii spun că nu grindina le-a pus la pământ, ci vijelia transformată într-o tornadă. 

După ce s-a potolit urgia, oamenii au făcut un lucru impresionant şi au sărit să se ajute unii pe alţii.

Vecinii au ieşit să culeagă fragmentele de ţiglă şi de tablă, iar o localnică, proprietara unei ferme, Iudit Cernău, precum şi preotul ortodox Gabriel Clăbuc le-au oferit celor afectaţi ţiglă, aşa încât să îşi poată acoperi în seara aceasta casele. 

La faţa locului s-a dus atât fostul primar Mircea Crainic, cât şi cel actual Tudor Baba, acesta din urmă declarând că începând de luni va iniţia demersuri pentru a sprijini familiile afectate.

VEZI IMAGINILE SURPRINSE ÎN NOJORID IMEDIAT DUPĂ FURTUNĂ!

50 de apeluri la 112

Nojorid nu a fost singura localitate lovită de furtună. Dispeceratul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă a primit, duminică seara, peste 50 de apeluri de la oameni care solicitau ajutor şi semnalau efecte ale furtunii, inclusiv în Oradea. 

Potrivit maiorului Camelia Roşca, duminică seara sunt, astfel, în desfăşurare misiuni în mai multe localităţi, atât pentru gospodării inundate, cât şi pentru degajări de copaci puşi la pământ. 

În Oradea se execută misiuni pe Aleea Rogerius, Barcăului, Podului, Şelimbărului. Tot în anumite zone ale municipiului apa a inundat carosabilul, cum ar fi zona podului de pe Calea Clujului, de la ieşire din Oradea. 

 

UPDATE: Copaci căzuţi pe autoturisme în Oradea

La câteva minute după ora 22, ISU Crişana a transmis o informare potrivit căreia în Bihor au intervenit mai multe structuri operative, doar în Oradea fiind efectuate 16 misiuni. 

"Echipajele de pompieri militari din cadrul Detașamentelor 1 și 2 Oradea, au desfășurat 16 misiuni de înlăturare a efectelor fenomenelor meteorologice periculoase, intervenind pe mai multe străzi din Oradea, pentru degajarea copacilor căzuți pe carosabil și pe autoturisme. Detașamentul de Pompieri Salonta, Garda de Pompieri 1 Mai și Stația de Pompieri Aleșd au acționat în localitățile Tămașda, Lugașu de Jos, Tinăud, Hidișelu de Sus și Calea Mare, pentru înlăturarea stâlpilor de telefonie și a arborilor doborâți de vântul puternic. Situația este în dinamică, în momentul de față forțele de intervenție continuând operațiunile de înlăturare a doi copaci de pe carosabil, pe strada Barcăului și Aleea Rogerius", a precizat maiorul Camelia Roşca, de la ISU Crişana.

(foto: INFO City Oradea Bihor România, Facebook)