Preşedintele Comitetului Naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 (CNCAV), Valeriu Gheorghiţă, a anunţat, marţi, că România are un deficit de 117.000 de doze de vaccin, astfel că se amână cu 10 zile administrarea primelor doze pentru persoanele programate în intervalul 28 ianuarie - 11 februarie, care deservesc activităţi esenţiale şi care nu au boli cronice sau nu au mai mult de 65 de ani, scrie portalul G4Media.ro. 

Colonelul Valeriu Gheorghiță, medic primar de boli infecţioase, a precizat că reprogramarea se face automat în platformă. E vorba, concret, despre 35.000 de persoane din cele 71.000 de mii care au fost programate de angajatori, inclusiv învăţători şi profesori. "Soluția noastră pentru continuarea campaniei de vaccinare fără să afectăm doza de rapel, a persoanelor cu vârsta peste 65 de ani și a bolnavilor cronici este că începând cu data de 28 ianuarie se reprogramează cu 10 zile toate persoane pentru doza 1, practic o programare de pe 28 ianuarie se mută pe 8 februarie", a spus coordonatorul campaniei de vaccinare în România.

Persoanele reprogramate la vaccinare vor primi notificări cu 48 de ore înainte de data la care fuseseră iniţial programaţi, fiind informaţi astfel despre noua dată la care vor primi prima doză a vaccinului. "Perioada dificilă pentru noi este până în 15 februarie. E nevoie de solidaritate şi trebuie să avem răbdare", 

Dr. Gheorghiţă a spus că deficitul de vaccin ar fi "generat în mare parte pentru că într-o săptămână am recepţionat cu 53% mai puţine doze decât trebuia, adică cu peste 90.000 mai puţin". 

Acesta a mai precizat că măsura de reprogramare nu va afecta rapelul, adică administrarea celei de-a doua doze pentru persoanele care au început deja procesul de imunizare faţă de virusul Covid-19. 

În aceeaşi conferinţă, dr. Gheorghiţă a mai informat că până pe 15 aprilie s-au făcut în România 1,8 milioane de programări pentru primirea vaccinului anti-Covid. 73% dintre locuri sunt ocupate de persoane cu boli cronice sau persoane peste 65 de ani.

Până în acest moment, în România au ajuns 784.349 de doze de la Pfizer. Au fost distribuite 610.433 de doze. 1249 de doze au fost irosite din motive care presupun abateri de la lanţul de frig, deteriorarea flacoanelor, reconstituirea incorectă.

În ţară au mai ajuns 14.000 de doze de la Moderna, iar pe finalul lunii ianuarie ar urma să mai primim 21.000 de doze din acest vaccin.

Secretarul de stat Andrei Baciu a afirmat că până la sfârşitul lunii martie trebuie să vină restul de doze până la 2,5 milioane de la Pfizer şi 430.000 de la Moderna. Dacă se aprobă vaccinul AstraZeneca pentru Uniunea Europeană, până la finalul lunii martie ar trebui ca România să primească 1,2 milioane de doze din acest tip de vaccin.