Episcopul reprezintă Eparhia în toate problemele juridice şi "este înzestrat cu putere legislativă, executivă şi judecătorească". Asta spune Codul canoanelor bisericilor răsăritene, legea după care funcţionează în România Biserica Greco-Catolică.

Şi acesta e şi motivul pentru care episcopul greco-catolic al Oradiei, Virgil Bercea, a ajuns în colimatorul procurorilor DNA. Îl suspectează că a ştiut şi totuşi a închis ochii la târgul necurat încheiat de administratorul eparhial, Ovidiu Constantin, cu fostul primar al Beiuşului, Adrian Domocoş, căruia i-a dat în chirie un spaţiu comercial, pe o sumă simbolică, pentru ca în schimb să nu încaseze taxele şi impozite datorate de Biserică.

Oficial, anchetatorii nu i-au adus episcopului, încă, nicio acuzaţie. Au calculat însă paguba, care ar depăşi 300.000 lei, au obţinut rearestarea edilului şi au pus sub învinuire încă cinci funcţionari ai municipalităţii beiuşene, în frunte cu secretarul Consiliului Local, Viorel Mateaş, dar şi pe contabila şefă a Episcopiei, Stela Iambor.

Din arest...

Luare de mită şi efectuare de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia de primar. Acestea au fost principalele acuzaţii pentru care, pe 15 decembrie 2014, edilul-şef al municipiului Beiuş, Adrian Domocoş, a fost reţinut pentru 24 de ore, plasat în arest la domiciliu şi apoi suspendat din funcţie.

Acuzele au fost formulate într-o anchetă privind modul în care în 2011 Domocoş ar fi profitat de funcţie pentru ca firma pe care o patronează din umbră, Alge Dom Com SRL, să obţină de la Episcopia Greco-Catolică închirierea unui spaţiu comercial pe o sumă simbolică, de 3.000 lei pe an, pentru ca ulterior, în 2013, să-l subînchirieze agenţiei locale a Raiffeisen Bank, contra a 2.000 euro pe lună. O sumă de 40 de ori mai mare decât cea pe care o achita el Episcopiei!

Afacerea a provocat în Episcopie un scandal fără precedent, provocând demiterea protopopului de Beiuş, Ioan Mada, şi reţinerea, tot anul trecut, pe 15 decembrie, pentru 24 de ore, a administratorului eparhial, Ovidiu Constantin. Motivul? Dare de mită, fiindcă afacerea cu firma edilului ar fi fost, susţin procurorii, o şpagă mascată oferită acestuia. Asta pentru că, după cum le-a declarat fostul protopop Ioan Mada, Domocoş a scutit cu de la sine putere Episcopia de la plata impozitelor pe spaţiile comerciale pe care aceasta le deţine.

Moşia lui Domocoş

Percheziţiile şi audierile care au urmat au relevat că Primăria Beiuş funcţiona cu totul în slujba edilului-şef. Anchetatorii au descoperit că firma Alge Dom Com, patronată din umbră de Domocoş şi deţinută în acte de mama şi de soţia sa, a început în mai 2014 renovarea spaţiului închiriat de la Episcopie, o clădire monument istoric, fără să fi avut proiect tehnic şi fără avizele Direcţiei pentru Cultură şi Inspectoratului în Construcţii. Avea, în schimb, un certificat de urbanism şi o autorizaţie de construcţie eliberate de Primăria Beiuş pe 18 iunie, deci după demararea lucrărilor, în care se arăta că firma angajată să execute lucrările respecta condiţiile pentru a le... începe.

Procurorii au constatat, de asemenea, că Episcopia Greco-Catolică avea în Beiuş 51 de spaţii comerciale pentru care în perioada 2009-2013 a încasat chirii de 1,2 milioane lei, dar niciunul nu era declarat la Primărie în vederea impozitării. Singurul imobil deţinut oficial de Biserică în Beiuş era un apartament, şi acela declarat abia pe 5 decembrie 2013 de administratorul eparhial Ovidiu Constantin. Dar, nefiind folosit în scop comercial, era scutit de impozit.

Atenţie! Se toarnă...

Procurorii i-au pus sub inculpare pe secretarul Consiliului Local Beiuş, Viorel Mateaş, şi pe un referent de la Biroul Arhitectului Şef, Ioan Uşvat, care semnaseră documentele emise în fals pentru autorizarea renovării spaţiului închiriat de firma primarului de la Episcopie. Totodată, i-a pus sub acuzare şi pe auditorul Primăriei, Daniela Petruţ, şi pe inspectorii Biroului Impozite şi Taxe, Florin Morgovan şi Daniela Blaga, care nu au făcut demersuri pentru ca Episcopia să declare imobilele în vederea impozitării. Conform calculelor DNA, paguba creată bugetului local prin neîncasarea taxelor şi impozitelor în perioada 2009-2013 se ridică la 329.231 lei.

Aproape toţi funcţionarii, spun anchetatorii, şi-au recunoscut faptele, dar au pretins că le-au comis pentru a nu se pune rău cu primarul. Unii din ei au oferit şi informaţii importante în alte dosare, referentul Ioan Uşvat dezvăluind, de exemplu, că a fost obligat de Domocoş să acopere cu acte abuzul comis de patronul Unicarm, sătmăreanul Vasile Lucuţ, care în 2010 îşi construise în centrul Beiuşului un magazin fără nicio autorizaţie, scăpând fără amenzi pentru că, în schimb, a cotizat generos, cu 50.000 lei, la Asociaţia Fortuna Beiuş, ONG patronată de edilul-şef.

Din nou în arest...

Noile informaţii au determinat acum două săptămâni şi formularea de noi acuzaţii împotriva primarului Adrian Domocoş, între timp suspendat din funcţie. Pe lângă infracţiunea de luare de mită de la Episcopie, acesta e acuzat acum şi de 4 infracţiuni de abuz în serviciu.

"În schimbul primirii, drept mită, a imobilului, inculpatul nu şi-a îndeplinit atribuţiile de primar în perioada 2009-2014, respectiv nu a întreprins niciun demers pentru impozitarea clădirilor Bisericii Greco-Catolice, nu a dispus niciun control sau inspecţie fiscală, deşi ştia că imobilele sunt folosite pentru activităţi economice. Acest fapt constituie una dintre formele de protecţie acordate de inculpat Episcopiei", susţin anchetatorii în referatul cu care la mijlocul acestei luni au obţinut ca fostul edil să fie transferat din arestul la domiciliu, unde se afla din decembrie, în Arestul Poliţiei Bihor.

Pe urmele episcopului

În paralel, procurorii au extins cercetările şi asupra reprezentanţilor Episcopiei Greco-Catolice din rândul cărora, pe lângă administratorul Ovidiu Constantin, inculpat în decembrie pentru dare de mită, au pus-o sub învinuire, acum, şi pe contabila şefă Stela Iambor, fiindcă nu a declarat la Primărie toate imobilele Bisericii. Mai mult, bănuind că atât administratorul, cât şi contabila şefă au acţionat cu acceptul episcopului Virgil Bercea, procuroii DNA l-au audiat şi pe acesta, deocamdată ca simplu martor. Anchetatorii au cerut Episcopiei să le comunice oficial, de asemenea, care sunt atribuţiile "lumeşti" ale episcopului în administrarea bunurilor Eparhiei şi în negocierea şi semnarea contractelor. Potrivit legilor bisericeşti, cei care deţin puterea deplină în eparhii sunt tocmai episcopii. "Episcopul este cel care conduce Eparhia, cu putere legislativă, executivă şi judecătorească", spune Codul canoanelor Bisericilor Orientale, "Constituţia" Bisericii Greco-Catolice.

Contactat de BIHOREANUL, purtătorul de cuvânt al Eparhiei, Ioan Ivuţ, spune că, până la finalizarea anchetei nu poate să facă declaraţii. "Pot să vă spun însă că Episcopia a pus la dispoziţia DNA toate informaţiile şi documentele solicitate, inclusiv cele privind atribuţiile episcopului. A fost transmisă şi o copie a Codului canoanelor Bisericilor Orientale, unde sunt stipulate toate atribuţiile pe care episcopul le are în diaceza sa", explică purtătorul de cuvânt al Episcopiei.

Întrebarea e, aşadar, dacă va fi sau nu pus să dea cu subsemnatul însuşi Prea Sfinţitul, pentru complicitate la afacerile lui Adrian Domocoş? Procurorii vor decide în curând. Cert e însă că edilului-şef al Beiuşului i-au pus deja "cruce" peste întreaga carieră politică.


PRIMĂRIE DECIMATĂ
Penalii lui Domocoş

Cei cinci funcţionari inculpaţi în dosarul afacerilor primarului Adrian Domocoş cu Episcopia Greco-Catolică se adaugă altor opt angajaţi suspendaţi deja din funcţii şi trimişi în judecată într-un alt dosar, pentru decontarea a 1,2 milioane lei pentru lucrări la canalizarea oraşului, către o firmă de apartament, Top Construct, care câştigase o licitaţie organizată în mandatul predecesorului lui Domocoş, Silviu Odobasianu, dar care nu a mai executat lucrările.

Cei opt sunt Gelu Hasan, responsabil tehnic pentru implementarea proiectului, Maria Nicolae, care în calitate de şefă a Serviciului Buget-Finanţe trebuia să certifice cheltuielile în cadrul proiectului, Emil Oaie, şef Serviciu Amenajarea Teritoriului şi Investiţii, Gigel Mihailovici, Maria Clintoc, Dorina Gabor, Mircea Boloş, Octavian Codreanu (fost primar al Beiuşului între 1996-2000), aceştia cinci din urmă membri ai comisiei de recepţie.

În acest dosar, aflat pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Adrian Domocoş e acuzat de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Citiţi şi:

Episcopul greco-catolic Virgil Bercea, despre acuzaţiile DNA: "Nu este uşoară această cruce"

Şpăgi în serie: Primarul Beiuşului, Adrian Domocoş, trimis în judecată şi în "dosarul Unicarm"