La fel ca în fiecare zi în ultimii cinci ani, zeci de orădeni nevoiaşi au luat, luni, masa de prânz la Centrul Social Maria Rosa, al asociaţiei greco-catolice Caritas Eparhial. Luni, însă, mâncarea a fost servită chiar de episcopul Virgil Bercea, alături de vicarul eparhial Olimpiu Todorean şi de protopopul Gavril Buboi.

Cei trei s-au alăturat angajaţilor şi voluntarilor Centrului Social Maria Rosa cu ocazia zilei internaţionale pentru eradicarea sărăciei. La cantina socială situată pe strada Theodor Aman mănâncă în fiecare zi circa 50 de persoane sărace, multe fiind persoane fără adăpost. Totodată, greco-catolicii le oferă acestora şi posibilitatea de a face duş de două ori pe săptămână, în cadrul aceluiaşi centru.

"Om sărac înseamnă să nu ai pe nimeni. Noi încercăm oarecum ca din această casă să facem un loc în care să vă simţiţi acasă, atunci când aveţi nevoie să mâncaţi, să vă spălaţi sau să vorbiţi cu cineva", le-a spus Vasile Şoptea, preşedintele Caritas Eparhial, celor veniţi să ia masa de prânz.

"Cel mai important lucru de care dorim să vă reamintim astăzi este că nu sunteţi abandonaţi, noi suntem aici. Încercăm să facem tot ce putem pentru a vă da o mână de ajutor", a adăugat acesta. Luni, orădenii ajutaţi de greco-catolici au primit supă de pui, orez cu carne, câte un pahar de suc şi prăjituri.

Ziua internaţională pentru eradicarea sărăciei este marcată începând cu data de 17 octombrie 1987. În acea zi, peste o sută de mii de oameni s-au adunat în Piaţa Trocadéro din Paris - unde a fost semnată Declaraţia Universală a Drepturilor Omului în 1948 - în semn de solidaritate cu victimele sărăciei extreme, a violenţei şi a foametei.