Administraţia Bazinală de Apă Crişuri a informat, joi, că între 9 şi 13 martie au fost depăşite cotele de atenţie pe 14 cursuri de apă din judeţele Bihor, Hunedoara şi Arad.

Staţiile hidrometrice au înregistrat precipitaţii record pentru această perioadă: 58,5 litri/mp la staţia hidrometrică Pietroasa de pe Crişul Pietros, 56,1 litri/mp la staţia hidrometrică Pocola şi 73 litri/mp la staţia hidrometrică Leşu. Precipitaţiile abundente au dus la creşterea debitelor râurilor, atingându-se pe toate cursurile de apă nivelul primei faze de apărare.

"ABA Crişuri a întocmit şi a transmis avertizări şi prognoze hidrologice atât autorităţilor locale, cât şi omologilor din Ungaria. De asemenea, echipe de la formaţiile de lucru au fost prezente pe teren pentru monitorizarea debitelor şi pentru transmiterea datelor. Întrucât au fost depăşite doar cotele de atenţie nu au fost necesare acţiuni de apărare care să vizeze desfăşurare de forţe şi echipamente", se precizează în informarea ABA Crişuri.

Totuşi, nouă localităţi bihorene au fost afectate de ploile abundente: Dobreşti, Corniseşti, Topa de Sus, Hidişel, Pomezeu, Hidiş, Pădurea Neagră, Bunteşti şi Mărţihaz. În total, au fost inundate 20 de anexe gospodăreşti, 793 de hectare de teren arabil, 92 de hectare păşuni, 7 fântâni, 5 poduri şi podeţe, precum şi 9 drumuri comunale şi judeţene.

"Din păcate, apele au adus şi deşeuri lăsate necontrolat pe maluri. După retragerea apelor, va trebui intervenit în forţă pentru a strânge mormanele de gunoaie. Populaţia trebuie să conştientizeze că deşeurile aruncate pe cursurile de apă nu doar poluează, ci sunt un pericol la ape mari, întrucât pot bloca scurgerea pe anumite tronsoane", a precizat Dumitru Voloşeniuc, directorul ABA Crişuri.

La ora actuală, niciun curs de apă din bazinul Crişurilor nu mai atinge cota de atenţie, iar debitele înregistrează o uşoară scădere. Însă prognoza meteo pentru următoarele zile indică temperaturi scăzute şi precipitaţii sub formă de lapoviţă şi ninsoare, aşa că există posibilitatea ca pe Crişurile Negru şi Alb să se atingă iar cotele de atenţie.