Miercuri a avut loc, la Prefectura Bihor, prima întâlnire de lucru din acest an a comisiei de monitorizare a Rezervaţiei Naturale Pârâul Peţea din Băile 1 Mai, înfiinţată în urmă cu opt luni. Discuţiile au urmărit găsirea unor soluţii pentru salvarea rezervaţiei, în urma scăderii debitului izvoarelor termale care alimentează lacul Ochiul Mare, locul în care se dezvoltă în mediu natural nufărul termal, monument al naturii.

Reprezentanţii Muzeului Ţării Crişurilor, custodele rezervaţiei cu nuferi termali din Băile 1 Mai - directorul Aurel Chiriac, muzeografii Radu Huza, Marton Venczel şi Adrian Gagiu, ai Gărzii de Mediu - Bruno Paşcu, Transgex - Mircea Novac, Primăriei Sânmartin - primarul Lucian Popuş, Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale - Radu Avram Miron şi ai Agenţiei pentru Protecţia Mediului - Sanda Mercea - s-au întâlnit pentru a discuta posibile soluţii pentru salvarea ariei naturale protejate, a cărei existenţă este periclitată în urma secării lacului termal, constată în 8 decembrie 2012. La discuţii au participat şi biologul Ana Marrossy şi profesorul universitar Vasile Joldea, implicaţi în cariera lor în problematica rezervaţiei.

Dată fiind gravitatea problemei, care pune România într-o lumină extrem de nefavorabilă în ochii Europei, rezervaţia din Băile 1 Mai fiind bun de patrimoniu naţional dar şi european, prefectul Claudiu Pop a chemat la raport specialiştii care ar putea să găsească soluţii pentru menţinerea în viaţă a rezervaţiei. "Ştiu că acolo nu mai poate fi ceea ce a fost vreodată, însă trebuie să vedem ce se mai poate şi dacă se mai poate salva ceva", a spus Claudiu Pop, dând apoi cuvântul membrilor comisiei.

Cea care a punctat ferm adevărata cauză a dezastrului ecologic produs în lacul Ochiul Mare, care adăposteşte trei specii protejate - nufărul termal, melcul melanopsis parreyssi şi roşioara lui Racoviţă - a fost biologul Ana Marrossy: "Cauza scăderii debitelor izvoarelor termale este folosirea abuzivă a zăcămintelor de apă geotermală, prin exploatări ilegale în Băile Felix şi 1 Mai".

Ipoteza acesteia a fost confirmată şi de reprezentanţii Muzeului Ţării Crişurilor, custodele rezervaţiei, care a propus găsirea forajelor ilegale în zona Băilor şi închiderea acestora. În replică, atât reprezentanţii ANRM, cât şi cei ai Primăriei Sânmartin şi ai Transgex, au spus că este necesară "ca şi soluţie rapidă" decolmatarea izvoarelor termale sublacustre, ce alimentează din adânc Ochiul Mare cu apă termală, pentru a încerca mărirea debitelor acestora. Soluţia a fost agreată şi de prefect, care a dispus Muzeului să urgenteze demersurile către Academia Română - forul ştiinţific tutelar al rezervaţiei ce aprobă orice intervenţie în ariile protejate - pentru a aviza lucrările de decolmatare. "E clar, avem un pacient în moarte clinică şi nu mai putem aştepta. Trebuie să intervenim rapid", a spus Pop.

Următoarea întâlnire a comisiei va avea loc luna viitoare, până atunci custodele urmând să deruleze acţiuni de monitorizare continuă a nivelului şi temperaturii apei din lacul Ochiul Mare.