Prefectul de Bihor Claudiu Pop a ţinut, vineri, ultima conferinţă de presă despre organizarea referendumului, afirmând că doreşte să facă precizări în legătură cu anumite aspecte privind referendumul din 29 iulie.
El a subliniat în primul rând articolul din legea referendumului care pedepseşte "împiedicarea dreptului unui cetăţean de a participa la referendum" cu închisoare între 6 luni şi 5 ani plus interzicerea unor drepturi.
"Atragem atenţia tuturor locuitorilor acestui judeţ că libera participare la vot este garantată prin Constituţie şi orice fel de factor de decizie, primar ori reprezentant al vreunui partid, care interzice prin orice mijloace participarea la vot va fi sancţionat conform acestui articol de lege", a spus prefectul.
El a dat asigurări cu Prefectura Bihor "veghează cu stricteţe" la respectarea legii. "Îi rugăm pe primarii judeţului Bihor să-şi păstreze demnitatea pentru a nu permite ingerenţe ale politicului în derularea sistemului de vot", a afirmat Claudiu Pop.
După cum se ştie, mai mulţi primari din judeţul Vaslui sunt anchetaţi că au reţinut buletinele mai multor localnici şi intenţionau să le returneze după 29 iulie, pentru ca oamenii să nu poată merge la vot. În Bihor nu au fost semnalate astfel de cazuri.
În aceeaşi conferinţă de presă, prefectul a subliniat încă o dată faptul că cetăţenii oricărei localităţi pot vota "exclusiv la secţiile de votare la care sunt arondaţi, unde au domiciliul". "S-a făcut o mare publicitate pe marginea faptului că cetăţenii pot vota oriunde pe teritoriul României. Este adevărat, asta doar dacă nu sunt domiciliaţi în localitatea respectivă", a mai spus Pop.
Pe de altă parte, printr-un ordin al prefectului s-a constituit o comisie de verificare, care va controla pe 28 iulie amenajarea şi dotarea secţiilor de votare din judeţ. În ceea ce priveşte deplasarea cu urna mobilă, Claudiu Pop a declarat că există aproximativ 3.000 de persoane internate în unităţile sanitare din Bihor, cu drept de vot, care ar putea solicita urna mobilă.
"În astfel de cazuri, cererea este una colectivă, semnată de conducerea spitalului şi depusă în data de 28 iulie între orele 18 şi 20. Persoanele care se internează în spital în noaptea de 28 spre 29 vor face cereri individuale pentru a solicita urna mobilă la cea mai apropiată secţie de votare", a spus prefectul.
Persoanele netransportabile pot depune cereri pentru urna mobilă pe tot parcursul zilei de 29 iulie. "De exemplu, la ora 17, dacă cineva solicită întemeiat urna mobilă, preşedintele are obligaţia de a o trimite", a spus Claudiu Pop.
La finalul conferinţei, acesta le-a transmis bihorenilor că, în urma unei măsuri stabilite de Ministerul Administraţiei şi Internelor, la nivelul Serviciului de Eliberare şi Evidenţă a Paşapoartelor Simple s-a constituit o echipă operativă care, la solicitarea celor interesaţi, poate asigura eliberarea paşapoartelor simple temporare atât în pre-ziua procesului electoral, cât şi pe 29 iulie. Solicitările se pot depune la sediul Instituţiei Prefectului sau la Serviciul de Evidenţă a Paşapoartelor.
Serviciul de Evidenţă a Populaţiei va lucra sâmbătă după programul 8-16, iar duminică, între 8 şi 22.