Chiar dacă sâmbătă dimineaţă mulţi şoferi şi-au găsit maşinile captive sub un strat de gheaţă, zăpada şi poleiul nu au cauzat probleme majore în judeţ. Cel puţin aceasta este concluzia desprinsă în urma întrunirii de sâmbătă a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU).

Întâlnirea s-a desfăşurat în sala mare a Prefecturii, la începutul unei videoconferinţe cu reprezentanţii Guvernulului, în care s-au discutat situaţiile de urgenţă cauzate de vremea extremă din toată ţara. În timp ce în alte părţi ale zăpada şi viscolul au dat de furcă autorităţilor, lăsând localităţi întregi izolate şi fără curent, iar 18 judeţe sunt sub cod portocaliu de ninsori şi viscol, în Bihor, condiţiile meteo sunt totuşi blânde.

"În judeţ se circulă în condiţii de iarnă, există 2-3 centimetri de zăpadă frământată pe zona Săcueni, Valea lui Mihai, unde şi temperatura e undeva la minus 5, minus 6 grade,  dar avem inclusiv carosabil "la negru" cum se spune. Pe DN1 se circulă OK, deci nu avem probleme în mod deosebit. Nu avem nicio persoană afectată sau izolată din punct de vedere al energiei electrice sau al condiţiilor meteo", a precizat BIHOREANULUI prefectul Claudiu Pop, care e totodată şi preşedintele CJSU.

Pop a mai spus că sâmbătă după amiază nu sunt drumuri blocate, iar serviciile de urgenţă ar putea ajunge în orice localitate "în timp rezonabil, ţinând cont de ninsoare şi de poleiul căzut pe şosele". Drumarii au ieşit în teren încă de la ora 4 dimineaţa şi "s-au consumat în jur de 180 de tone de sare pe şosele, s-a dat şi preventiv şi şi după ce a apărut poleiul", a precizat Pop.

Acesta a adăugat că singurele incidente petrecute până sâmbătă după amiază în judeţ au fost minore. "A căzut acea ploaie de gheaţă pe care am văzut-o cu toţii de la primele ore, de la ora 6 dimineaţa am fost în contact cu colegii mei. Am avut un mic blocaj la 5 minute, undeva pe DN1, dar s-a deblocat, şi tot de dimineaţă am avut, pe drumuri judeţene, situaţii în care a derapat un autobuz", a adăugat Pop.

Conform drumarilor, în total, 3 autobuze au derapat, sâmbătă dimineaţă, în Toboliu. Din cauză că drumul era acoperit cu gheaţă, acestea au ieşit în afara carosabilului, însă nu au ajuns în şanţ. De altfel, maşinile au circulat greu destul de greu şi cu viteze mici.

Potrivit Ordinului de Guvern care reglementează componenţa sa, CJSU este condus de prefect, în calitate de preşedinte, şi de preşedintele Consiliului Judeţean, ca vicepreşedinte, din această structură făcând parte şefi de instituţii strategice, ca Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, Jandarmerie sau Inspectoratul de Poliţie Judeţean, medici urgentişti sau salvatori montani.

Şedinţa de sâmbătă a fost condusă de prefectul Claudiu Pop, secondat de subprefectul Cristian Bitea, preşedintele Cornel Popa fiind absent.