Cu patru zile înainte de referendumul pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu, prefectul Bihorului Claudiu Pop a dat asigurări, într-o conferinţă de presă, că votarea se va organiza "ca la carte". "Vreau să asigur locuitorii Bihorului şi pe cei care pe 29 iulie vor fi turişti în judeţ că în judeţul Bihor referendumul va fi organizat în spiritul şi litera legii", a declarat Pop.

Potrivit acestuia, în Bihor au drept de vot la referendum 504.659 alegători, fiind tipărite 557.286 buletine de vot. Sunt organizate 649 de secţii de votare care vor avea în total 3.245 de ştampile cu menţiunea "votat". Distribuirea materialelor necesare în procesul de votare se va face sâmbătă, tot atunci făcându-se verificări privind amenajarea secţiilor de votare.

Totodată, Claudiu Pop a explicat modul în care pot fi utilizate urnele speciale. Astfel, pentru bolnavii internaţi în spitale sau alte instituţii de ocrotire socială, conducerea acestor unităţi trebuie să întocmească liste cu toţi alegătorii care doresc să voteze prin intermediul urnei speciale. Aceste liste trebuie să conţină numele, prenumele, CNP-ul, seriile şi numărul actelor de identitate şi domiciliul alegătorilor şi trebuie depuse la secţia de votare unde este arondată unitatea respectivă sâmbătă, între orele 18 şi 20. Persoanele care nu se pot deplasa, dar nici nu se află internate într-un spital, pot vota dacă depun o cerere pentru urna specială la cea mai apropiată secţie de votare. Această cerere poate fi depusă inclusiv duminică, adică în ziua votului, de oricine.

Alegătorii trebuie să ştie că buletinele de vot devin nule doar dacă au ştampila pusă atât pe căsuţa cu "da" cât şi pe cea cu "nu", ori dacă nu o au pusă nicăieri. Dacă ştampila e pusă pe una din cele două căsuţe, dar pe buletin mai există mesaje scrise ori ştampile puse altundeva în afara căsuţei, buletinul e considerat valid. "Foarte important este de ştiut că buletinele nule sunt numărate ca şi pondere a prezenţei la vot. Un astfel de buletin nu va putea fi numărat nici pentru da, nici pentru nu, dar înseamnă că alegătorul a venit la vot", a explicat prefectul.

În comunele cu potenţial turistic s-a permis suplimentarea cabinelor de vot. Potrivit prefectului, aceste comune sunt Budureasa, Şuncuiuş, Vadu Crişului, Bratca, Tinca, Uileacu de Beiuş, Vârciorog şi Remeţi.

Pe de altă parte, prefectul a precizat că secţiile de votare nu vor fi supravegheate video. "Nu mai există timp pentru achiziţionarea aparaturii", a precizat Pop.

În final, prefectul i-a îndemnat pe toţi românii să iasă la vot şi să-şi exprime opţiunea, indiferent care e aceasta.