Prefectul judeţului Bihor, Claudiu Pop, s-a arătat nemulţumit şi revoltat pentru numeroasele cazuri în care Serviciul Judeţean de Ambulanţă este folosit pe post de taxi de bihoreni care vor doar să ajungă gratuit şi rapid la Oradea.

"Alo, 112? Vreau un taxi!"

În şedinţa Colegiului prefectural de marţi, condusă de prefect şi de subprefectul Iulius Delorean, Pop i-a cerut managerului SAJ Bihor, Gheorghe Pintea, să le povestească directorilor de deconcentrate prezenţi cum ambulanţele devin taxiuri.

"Ca alte servicii, Poliţia şi ISU, sunteţi folosiţi de multe ori drept taxi de anumiţi idioţi, să spun apăsat, care abuzează de 112. (...) Vin astfel de informări zilnic şi de aceea sunt revoltat că folosim ambulanţe, combustibil, personal pentru a face pe taxiul pentru anumiţi... nu le pot spune persoane", a spus prefectul Pop.

Directorul Pintea a confirmat că astfel de situaţii se petrec frecvent. "Pe raza judeţului, sunt persoane care solicită o ambulanţă, mai nou s-au învăţat ca la 112 să spună că le doare în partea inimii. Atunci cei de la dispecerat nu pot refuza şi trimit un echipaj care îi aduce la Oradea. Când ajung la un semafor, pacientul spune că vrea să coboare, că nu-l mai doare nimic", a explicat Pintea. Pe lângă acest tip de intervenţii fără sens, şeful Ambulanţei a mai spus că, noapte de noapte, medicii au şi clienţi "fideli", care îi solicită pentru intervenţii mărunte, precum o injecţie.

În plus, a mai spus Pintea, la fiecare intervenţie în coloniile de ţigani din Bihor, echipajele Ambulanţei riscă agresiuni.

"Am avut chiar aseară o situaţie, la ora 21.30, în Livada. Un echipaj tip C2 a fost agresat, s-a dat cu pietre în ambulanţă, pentru că o fată de etnie romă n-a vrut să urce în ambulanţă. Toată familia s-a adunat, e un risc pentru echipaj să meargă în aceste zone", a mai spus şeful SAJ Bihor.

Ambulanţa trebuie salvată!

Pe de altă parte, în aceeaşi şedinţă, Pintea a făcut şi un bilanţ al activităţii în primul semestru al acestui an, arătând că echipajele Ambulanţei au fost solicitate la 51.962 de cazuri, din care 40.416 urgenţe medicale. Din acestea, 6.253 au fost de tip cod roşu, 23.216 cod galben, iar 3.125 verde.

Timpul mediu de reacţie al echipajelor SAJ este de 5,62 minute în mediul urban şi 8,03 minute în rural.

De asemenea, la cererea expresă a prefectului, Pintea a prezentat şi motivele pentru care a făcut trei plângeri penale la adresa fostei conduceri a SAJ Bihor. Aşa cum BIHOREANUL a arătat, un audit comandat de Pintea a scos la iveală că fosta şefă a SAJ Bihor, Daniela Petrişor, fostul director economic Remus Cacuci şi liderul sindical Gheorghe Chiş, au provocat o pagubă de peste 800.000 lei, prin achiziţii pe lângă lege, numiri abuzive în funcţii de conducere şi, în cazul lui Chiş, plata nelegală a unor sporuri şi salarii nemeritate.

Note mici, dar reale

În acelaşi Colegiu Prefectural, inspectorul şcolar general Alin Novac-Iuhas a prezentat situaţia notelor obţinute de elevii bihoreni la examenele de Evaluare Naţională şi de Bacalaureat. La fel ca în conferinţa de presă de săptămâna trecută, şeful IŞJ Bihor a precizat că notele, deşi nu îl mulţumesc, reprezintă realitatea, adică nivelul de pregătire al absolvenţilor.

Tot marţi, la Prefectură, o prezentare a activităţii din acest an a făcut şi şeful Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret, Petruţ Drăgan.

Pe de altă parte, şedinţa care a avut loc marţi a fost prima pe care Instituţia Prefectului a transmis-o live pe pagina sa de Facebook, astfel încât orice cetăţean să poată vedea cum decurge o astfel de întâlnire.