Premieră în administraţia centrală din România. Într-o şedinţă de Guvern începută la ora 8, premierul Florin Cîţu a decis miercuri încetarea mandatelor tuturor celor 42 de prefecţi şi ale tuturor subprefecţilor din judeţele ţării şi din Capitală.

Între prefecţii pentru care a fost decisă încetarea mandatelor se numără şi prefectul judeţului Bihor, Dumitru Ţiplea, numit în această funcţie în decembrie 2019, ca înalt funcţionar public.

"Încetarea mandatelor este o formalitate, au fost revocaţi din funcţii toţi cei 42 de prefecţi, ca urmare a modificărilor din Codul Administrativ conform cărora prefecţii nu mai sunt funcţionari publici, ci numiţi politic, ca reprezentanţi ai Guvernului propuşi de partidele care formează coaliţia de guvernare", a explicat pentru BIHOREANUL Dumitru Ţiplea.

Potrivit acestuia, la ora 14 urmează o nouă şedinţă de Guvern, în care se va face numirea noilor prefecţi şi a subprefecţilor, tot prin decizie a premierului Florin Cîţu.

Amintim că PNL, USR-PLUS şi UDMR au negociat la nivel central ca poziţia de prefect al judeţului Bihor să fie păstrată de liberali, care apreciază că Dumitru Ţiplea a avut o activitatea foarte bună în cursul anului 2020, în ciuda pandemiei, a crizei economice şi a problemelor administrative generate de aceasta, în timp ce USR-PLUS şi UDMR vor avea câte un subprefect.

Din partea USR-PLUS a fost validat de Biroul Naţional al USR pentru a fi numit subprefect Daniel Palaghianu, finanţist, în timp ce UDMR nu a dezvăluit pe cine vrea subprefect în locul actualului său reprezentant, Fenesi Tibor, care va fi promovat ca secretar general la Ministerul Dezvoltării, condus de senatorul de Bihor Cseke Attila.

UPDATE:

Guvernul condus de Florin Cîţu l-a numit, tot miercuri, pe Dumitru Ţiplea (PNL) în funcţia de prefect al judeţului Bihor. Totodată, au fost luate hotărârile privind numirea unor noi subprefecţi în Bihor: Botházy Nándor (UDMR) şi Daniel Palaghianu (USR PLUS).