După ce zilele trecute anunţa că se caută soluţii pentru ca orele de pregătire teoretică pentru viitorii şoferi să poată fi susţinute online, prefectul de Bihor cere Guvernului să facă demersuri în acest sens. Dumitru Ţiplea a înaintat, miercuri, o adresă justificativă către ministrul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor, Lucian Bode.

"În documentul semnat de prefectul Dumitru Ţiplea şi directorul Direcţiei de Sănătate Publică Bihor, dr. Daniela Rahotă, se arată că prevederile de menţinere a sănătăţii publice impun adaptarea procesului educaţional la rigorile legislative actuale. În acest context, posibilitatea ca şcolile de şoferi să ofere servicii de instruire teoretică în mediul online reprezintă o măsură în acord cu distanţarea socială, dispusă conform normelor de desfăşurare a activităţilor în spaţiile închise", se arată într-un comunicat al Prefecturii.

Conform documentului, introducerea în legislaţia specifică a acestei măsuri nu doar că "protejează sănătatea publică prin limitarea răspândirii SarsCov-2 în rândul instructorilor şi candidaţilor", dar în plus, "diminuează efectele economice negative pe care astfel de situaţii le-ar putea avea asupra agenţilor economici vizaţi".

După cum BIHOREANUL a mai scris, ideea susţinerii cursurilor teoretice online a apărut în urma unei şedinţe desfăşurate, vinerea trecută, la Prefectură cu reprezentanţii şcolilor de şoferi din judeţ. Prefectul a menţionat încă de atunci că va prelua propunerea celor din urmă şi că o va transmite ministrului.

Proba practică a examenului pentru obţinerea permisului de conducere va fi reluată începând de marţi, 2 iunie, cu respectarea unor măsuri de siguranţă. Între altele, examinatorul, candidatul şi martorul vor purta măşti de protecţie pe toata durata de desfăşurare a probei, în lipsa acestora putând fi refuzată susţinerea probei.

Școlile de şoferi vor asigura igienizarea autovehiculelor cu care se va susţine proba practică, iar pentru ocupanţi va fi pus la dispoziţie un flacon cu substanţă dezinfectantă. Vor exista, de asemenea, termometre, putând fi refuzată examinarea candidatului care are o temperatură corporală mai mare de 37,3º Celsius.

Proba teoretică a examenului pentru obţinerea permisului de conducere este programată să se reia începând cu data de 15 iunie, în funcţie de evoluţia situaţiei epidemiologice.