După decesul primarului comunei Bulz, Augustin Sărăcuţ, la finele lunii trecute, şi vacantarea funcţiei pe care acesta o ocupa în urma alegerilor locale din septembrie 2020, prefectul judeţului Bihor, Dumitru Ţiplea, a solicitat Guvernului organizarea de alegeri locale anticipate în această comună. 

"Instituţia Prefectului - Judeţul Bihor a demarat procedurile prevăzute de lege în situaţia încetării mandatului de primar, ca urmare a decesului primarului Augustin Mircea Sărăcuţ", a anunţat Prefectura marţi, printr-un comunicat de presă, conform căruia prefectul Dumitru Ţiplea a emis săptămâna trecută un ordin pentru constatarea încetării mandatului de primar, în baza unui referat înaintat de către secretarul general al comunei Bulz, care îl anunţa oficial despre decesul edilului.

În baza prevederilor Codului Administrativ, ordinul prefectului a fost comunicat Ministerului Afacerilor Interne, Autorităţii Electorale Permanente, Consiliului Local şi Primăriei comunei Bulz. Totodată, prefectul a solicitat Autorităţii Electorale Permanente să înainteze către Guvern o propunere a datei privind organizarea alegerilor pentru funcţia de primar în comună.

Până la alegerea unui nou primar, conform Codului Administrativ aprobat prin OUG nr.57/2019, atribuţiile acestuia sunt exercitate de drept de către viceprimarul comunei, iar data organizării alegerilor trebuie stabilită de către Guvern în termen de maximum 90 de zile de la data emiterii ordinului de prefect, aşadar scrutinul ar urma să se desfăşoare, cel mai probabil, în primăvara anului viitor.

Alegerile vor fi primele în Bihor după formarea noii coaliţii de guvernare PSD-PNL-UDMR, fiind considerate de către politicienii locali un test pentru măsurarea partidelor, în condiţiile în care primarul decedat, Augustin Sărăcuţ, fusese membru PSD, iar anterior al PNL.

Sărăcuţ, care a încetat din viaţă din cauza unui infarct, pe 30 noiembrie, a fost unul dintre cei mai longevivi primari din Bihor, fiind ales de cinci ori consecutiv.