După ce anul trecut nicio primărie din judeţul Bihor nu a vrut bani de la statul român pentru crearea de suprafeţe împădurite, Prefectura vrea ca anul acesta lucrurile să fie diferite. Pentru a stimula comunele şi oraşele să planteze copaci, prefectul Dumitru Ţiplea a dispus actualizarea comisiilor locale care să identifice terenurile neproductive ce pot fi ameliorate prin împădurire.

"Luni, 1 martie, prefectul a emis Ordinul nr. 142/2021 privind actualizarea comisiilor municipale, orăşeneşti şi comunale care au scopul de a identifica, delimita şi constitui în perimetre de ameliorare terenurile neproductive, care pot fi ameliorate prin împădurire. Comisiile sunt constituite la nivelul celor 101 UAT-uri de la nivelul judeţului Bihor şi sunt formate din reprezentanţi ai administraţiei locale şi ai instituţiilor cu atribuţii în domeniu", a transmis Prefectura printr-un comunicat dat publicităţii miercuri.

Măsura dispusă de prefectul Dumitru Ţiplea survine în contextul în care Guvernul României oferă sprijin financiar pentru crearea de suprafeţe împădurite prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR), respectiv: schema de ajutor de stat "Servicii de silvomediu, servicii climatice şi conservarea pădurilor" (aferentă submăsurii 15.1 "Plăţi pentru angajamente de silvomediu") şi prin schema de ajutor de stat "Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite" (aferentă măsurii 8 "Investiţii în dezvoltarea zonelor împădurite şi îmbunătăţirea viabilităţii pădurilor", Submăsura 8.1 "Împăduriri şi crearea de suprafeţe împădurite").

Ambele programe pot fi accesate pe site-ul Agenţiei de Plăţi şi Interventie pentru Agricultură, www.apia.org.ro, la secţiunea Măsuri de sprijin şi IACS, respectiv Măsuri delegate din PNDR.

"Împădurirea Bihorului este necesară, atât pentru a ne proteja în viitorul imediat de calamităţi, precum inundaţiile de anul trecut, cât şi pentru a lăsa în urmă copiilor noştri un mediu sănătos. Încurajez atât primăriile, cât şi persoanele fizice şi juridice să acceseze aceste programe, pentru a reface patrimoniul forestier al judeţului. Prin Serviciul de Coordonare Instituţională oferim tuturor celor care au nevoie îndrumare în depunerea proiectelor", a transmis prefectul Dumitru Ţiplea.

Amintim că anul trecut nicio primărie din Bihor nu s-a arătat interesată să acceseze fonduri pentru împăduriri, deşi cuantumul acestora este de până la 7 milioane euro pentru un proiect.