În timpul vizitei făcută miercuri în zonele afectate de inundaţii din Bihor, prefectul Dumitru Ţiplea a fost imortalizat într-o ipostază controversată, uşor ilară.

Îmbrăcat la patru ace, politicianul s-a „dat” peste Crişul Negru, la staţia hidrometrică de la Tinca, cu un funicular pe care ABA Crişuri îl foloseşte pentru măsurarea cotelor apelor.

Prefect pe teren

O înregistrare video făcută de angajaţii Apelor Române Crişuri şi difuzată miercuri de Digi24 îl arată pe Ţiplea stând în funicular, alături de doi angajaţi ai ABA, în timp ce mijlocul de transport este mutat peste râu.

Dincolo de faptul că prefectul, în mod evident, nu participa propriu-zis la măsurarea cotelor, prezenţa lui a fost şi una atipică, deoarece Țiplea era îmbrăcat cu pantaloni de costum și cu o cămaşă albă, în totală disonanţă cu maroniul viiturii.

„Azi, împreună cu ABA şi ISU, am făcut inspecţia întregului bazin afectat. Acel dispozitiv este un funicular care se foloseşte de ABA Crişuri pentru măsurătorile zilnice ale cotelor râurilor”, a explicat Ţiplea, miercuri după-masă, în direct la Digi24. Cu acest prilej, prefectul a informat că debitul Crişului Negru, care în mod normal are 70 m/secundă, miercuri a crescut la 361 m/s. „Mult mai mult faţă de normal. E depăşit nivelul istoric din anul 2000 cu 60 cm”, a spus el.

„Nu mă plimbam”

Întrebat de jurnalistul Claudiu Pândaru dacă experienţa nu i-a amintit de imaginile cu fostul premier Victor Ponta şi fostul ministru al Dezvoltării, Liviu Dragnea, plimbaţi într-o barcă de pompieri într-o localitate inundată, Ţiplea a spus că între cele două situaţii nu se poate face o comparaţie, dar nici n-a putut convinge că ieşirea lui a fost necesară.

„Nu am urmărit imaginile cu domnul Ponta. Ocupând această funcţie, eu consider că fac politici publice în primul rând. Am mers să văd tehnic cum stau lucrurile, colegii mei chiar făceau acele măsurători, este o întâmplare. Nu mă plimbam, am participat la o măsurătoare pe care colegii mei de la ABA Crişuri o făceau în acel moment, o dată la fiecare oră ei asta fac, măsoară cotele”, a declarat prefectul de Bihor.

Pentru că jurnaliştii Digi24 au pus sub îndoială utilitatea prezenţei lui în funicular, spunând că s-a comportat ca un politician care-şi face imagine, Ţiplea a spus că nu acesta a fost scopul lui, dovadă că nu s-a dus cu presa în teren. „Mi-am făcut datoria, este în fişa postului meu să merg în teren”, a mai spus el. 

Pe baricade

Aşa cum şi BIHOREANUL a scris, în ultimele două zile, autorităţile din Bihor au fost chemate să intervină în faţa unor viituri cu cote record, care au determinat şi o şedinţă în toiul nopţii de marţi spre miercuri a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, prezidat de prefectul Dumitru Ţiplea.

Totodată, miercuri, Ţiplea s-a dus în dispeceratul ABA Crişuri, unde a primit de la directorul Ionel Avrigeanu şi de la şeful ISU Crişana, Sorin Caba, datele actuale privind viitura care se propaga de pe Crişul Negru dinspre Beiuş spre frontieră, iar apoi a mers în judeţ, unde a văzut şi acumulările nepermanente intrate în funcţiune, cum este cea de la Ginta.