Prefectul judeţului Bihor, Dumitru Ţiplea, le-a cerut specialiştilor din sistemul sanitar judeţean să stabilească şi să aplice o strategie pentru recuperarea medicală a pacienţilor care au avut Covid. Iniţiativa vine după ce urgentiştii de la Spitalul Judeţean au constatat că multe persoane care au trecut prin infecţia cu SARS-CoV-2 au sechele respiratorii, digestive, cardiace, renale ori neurologice.

Prefectul a pus în discuţie necesitatea unei strategii de tratament şi recuperare a pacienţilor post Covid-19 la nivelul întregului judeţ în cadrul unei reuniuni pe care a avut-o vineri cu reprezentanţii UPU-SMURD Bihor, Direcţiei de Sănătate Publică şi celor 13 spitale din Bihor.

Potrivit unui comunicat dat publicităţii de Prefectură, aşa-numitul "sindrom post Covid-19" se manifestă la o parte din pacienţii care, "după ce depăşesc cele 14 zile de fază acută a infecţiei, rămân cu simptome specifice persistente, necesitând în continuare servicii medicale".

O analiză efectuată în cadrul Unității de Primire a Urgențelor a Spitalului Judeţean din Oradea a indicat că, deşi numărul cazurilor noi este în scădere, se constată în schimb o creştere a numărului pacienţilor cu sechele post Covid-19.

"În medie, fiecare al 5-lea pacient care se prezintă la UPU are simptome datorate complicaţiilor târzii ale bolii, de tipul celor digestive, cardiace, neurologice sau respiratorii. Aceşti pacienţi necesită investigaţii complexe sau / şi internare, blocând astfel paturile destinate cazurilor de urgenţă. Situaţia semnalată la UPU apare şi în alte secţii din sistemul sanitar public, anumite secţii non-Covid-19 fiind aglomerate cu pacienţi post Covid-19", se arată în comunicatul Prefecturii Bihor.

Prefectul Dumitru Ţiplea a subliniat că, în acest context, având în vedere că în Bihor s-au înregistrat de la începutul pandemiei peste 20.000 cazuri Covid-19, este necesară identificarea şi implementarea unei strategii pentru tratarea şi recuperarea pacienţilor. În vederea pregătirii strategiei, prefectul a dispus ca DSP Bihor să centralizeze atât serviciile şi capacitatea spitalelor, cât şi tipurile de complicaţii şi numărul de pacienţi post Covid-19 de la nivelul judeţului Bihor.

"Trebuie să găsim soluţii ca sistemul medical să rămână funcţional şi centrat pe salvarea pacienţilor din faza acută a bolii. Totodată consider că, pentru a fi eficientă, terapia de recuperare a pacienţilor post Covid-19 trebuie pornită timpuriu. Probabil se va implementa şi la nivel naţional un program post Covid-19, dar aş dori ca în Bihor procesul de recuperare să pornească cât mai repede", a declarat prefectul Dumitru Ţiplea.