Prefectul Dumitru Ţiplea s-a dus, joi, pe şantierul autostrăzii A3, mai precis pe tronsonul 3C3 Biharia-Borş, de circa 5 kilometri, care, anunţă Instituţia Prefectului, va fi finalizat chiar luna aceasta.
Gata pe 30 iunie
Înainte de a începe vizita în teren, Ţiplea a deschis "şedinţa de progres" în ceea ce priveşte lucrările, la care au participat reprezentanţii Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), ai firmei de consultanţă Egis, precum şi ai antreprenorilor din asocierea care face lucrările, condusă de Trameco.
"În cadrul şedinţei s-a prezentat progresul lucrărilor, care se apropie de final. Stadiul fizic al lucrărilor la zi este de 91%, în perioada următoare fiind planificate lucrări de finisaje precum executarea marcajelor, a semnalizărilor şi a scurgerilor de apă. Termenul de predare al sectorului Biharia-Borş din autostrada A3 este estimat pentru 30 iunie, cu menţiunea că livrarea panourilor VMS cu mesaje variabile, produse în Italia, va întârzia în contextul pandemiei", a transmis, joi, Instituţia Prefectului.
Secţiunea 3C3 a Autostrăzii A3, denumită şi Autostrada Transilvania, are o lungime de 5,35 km. Acest tronson va face legătura cu autostrada M4 şi, mai departe, cu întreaga reţea de drumuri de mare viteză din Europa Centrală şi de Vest.
Valoarea contractului pentru secţiunea menţionată este de 134,22 milioane lei (fără TVA) şi lucrările sunt executate de asocierea Trameco S.A - Vahostav SK a.s. - Drumuri Bihor S.A - Drum Asfalt S.R.L - East Water Drillings S.R.L.
Urmează Biharia-Chiribiş
Pe de altă parte, la finalul lunii mai, în timpul unei vizite de lucru la Târgu Mureş, ministrul Transporturilor, Lucian Bode, că urmează şi semnarea contractului pentru tronsonul Biharia-Chiribiş, întins pe 28,5 kilometri. "Anul 2020 va fi şi anul Autostrăzii Transilvania. Vă ofer o informaţie în exclusivitate. În două săptămâni vom semna contractul de proiectare şi execuţie pentru încă 30 de kilometri de autostradă din Autostrada Transilvania, pe tronsonul Biharia – Chiribiş", a spus atunci Bode.
Pe acest tronson a existat un conflict juridic. Potrivit economica.net, Ministerul Transporturilor urmează să semneze contractul tot cu constructorul Trameco din Oradea, companie deţinută de omul de afaceri Beniamin Rus. Semnarea contractului se poate face după ce, potrivit aceleiaşi surse, Curtea de Apel Bucureşti a respins recent contestaţiile depuse.
Asocierea Trameco – Vahostav - Drumuri Bihor – Drum Asfalt – East Water Drillings a fost declarată câştigătoare, din octombrie 2018, a lucrărilor propuse pentru tronsonul Biharia-Chiribiş, investiţia totală ridicându-se la 326 milioane lei. Semnarea contractului a fost amânată însă în mai multe rânduri din cauza contestaţiilor depuse de compania austriacă Strabag.
Beniamin Rus a declarat pentru portalul Bihon.ro că în cazul în care, în urma unei expertize, se va constata că preţurile sunt mai mari decât cele de la nivelul 2018, şi-ar dori semnarea unui act adiţional la contract cu CNAIR.