Organizaţiile judeţene şi conducerea centrală a PSD au lansat, luni, proiectul Cartea Neagră a Abuzurilor Guvernării Boc, document care vizează, potrivit unui comunicat de presă emis de filiala Bihor, "centralizarea cazurilor de abuz şi de corupţie ale reprezentanţilor PDL din administraţia publică, atât de la nivel naţional, cât şi judeţean".

"Mesajul principal pe care PSD Bihor doreşte să-l transmită este că avem nevoie de o Românie curată şi de o Românie corectă. Trebuie să curăţăm politica românească de mizeriile portocalii din Parlament, din Guvern şi din administraţia publică", se arată în comunicatul de presă.

Documentul precizează că lansarea Cărţii Negre a Abuzurilor Guvernării Boc "este şi o invitaţie lansată către toţi cei interesaţi ca, prin sugestiile şi informaţiile lor, să contribuie la completarea hărţii mafiei PDL".

"Neruşinarea" lui Ghilea

Potrivit comunicatului PSD, harta "mafiei" PDL-iste din Bihor este dominată categoric de prefectul Gavrilă Ghilea, acţionar majoritar la Construcţii Bihor, firmă care din 2008 până în prezent a primit contracte în valoare de peste 25 milioane euro de la diferite structuri subordonate Guvernului sau ale administraţiilor publice locale. "Pentru judeţul Bihor, primul şi cel mai grav exemplu identificat până acum este conflictul de interese în care se află prefectul Gavrilă Ghilea", se arată în document.

Social-democraţii critică faptul că, deşi la preluarea mandatului de prefect Ghilea declarase că "după ce am mers în politică am încetat a călări afacerile şi am încercat să-mi fac datoria cum trebuie faţă de cetăţenii acestui judeţ", prima sa realizare a fost ridicarea unei săli de sport în satul natal al liderului PDL Vasile Blaga, Petrileni, iar apoi firmele sale au încheiat contracte cu instituţiile statului în valoare de 102 milioane lei, adică peste 25 milioane euro.

"SC Construcţii Bihor SA, unde prefectul Ghilea este acţionar majoritar, derulează cu neruşinare contracte cu mai multe instituţii de stat, de la şcoli şi primării până la Compania Naţională de Investiţii, Agenţia Naţională a Locuinţelor (ANL) şi chiar Ministerul Apărării Naţionale (MApN). Acestea vizează construirea unor blocuri ANL, modernizarea şi extinderea unor reţele de apă şi canalizare în mediul rural, modernizarea unor drumuri, construirea unor săli de sport, reabilitarea unor şcoli şi grădiniţe, reabilitarea unui aşezământ cultural, modernizarea unui centru de sănătate, construirea unui pavilion multifuncţional pentru o unitate militară şi modernizarea clădirii Inspectoratului Judeţean de Poliţie Bihor", se arată în comunicatul PSD.

Prefectul, "indecent" şi fără onoare

Potrivit documentului dat publicităţii de social-democraţi, prin implicarea în asemenea afaceri, "prefectul Ghilea încalcă în mod flagrant prevederile Legii 161/2003 privind transparenţa în exercitarea demnităţilor şi funcţiilor publice", fiind "într-un grav conflict de interese, deoarece prin funcţia pe care o deţine îşi asigură prosperitatea propriilor firme.

"Dacă tot declară că este un om onest şi de bună credinţă, prefectul Gavrilă Ghilea ar trebuie să înceteze să mai "călărească" afacerile şi instituţiile publice din judeţul Bihor. Minima decenţă şi moralitate ar fi trebuit să-l determine să demisioneze. Desigur, este totuşi mult să ceri un reprezentant al PDL să-şi dea demisia de onoare", se mai arată în comunicatul de presă al PSD.

Finalul documentului susţine că tocmai dată fiind lipsa de onoare a reprezentanţilor PDL, pesediştii au lansat campania prin care evidenţiază cazurile de corupţie şi abuz ale acestora, în încercarea de a curăţa politica românească "de mizeriile portocalii".

Prefect transpartinic

Gavrilă Ghilea este prefect al judeţului Bihor de la începutul anului 2009, după ce în 2008 a candidat pentru PDL într-un colegiu dominat de locuitori de etnie maghiară.

Vicepreşedinte al PDL până în 2009, Ghilea s-a lansat în politică din PSD, unde a fost vicepreşedinte al organizaţiei municipale şi viceprimar în mandatul 2000-2004 al lui Petru Filip.

Ulterior, ca reprezentant al PDL, Ghilea a devenit vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Bihor, în mandatul 2004-2008, când şefia CJ era exercitată de Alexandru Kiss şi celălalt vice era tot din partea PDL, Ştefan Seremi.

Răspunsul, numai dacă va fi cazul

Contactat de BIHOREANUL, purtătorul de cuvânt al Instituţiei Prefectului Bihor, Florin Ardelean, a precizat că nu poate oferi, deocamdată, niciun fel de răspuns la comunicatul conducerii PSD Bihor.

"Voi discuta mâine cu domnul prefect şi vom vedea dacă vom da un comunicat pe această temă. Dacă va fi cazul, vom da un răspuns, dacă nu, nu", a spus Ardelean.