Prefectul Gavrilă Ghilea a fost pomenit, luni seara, la Realitatea TV, în emisiunea „Ora de foc", în contextul dezvăluirilor făcute de Gazeta Sporturilor şi Cătălin Tolontan privind modul în care CNI, o companie subordonată ministerului Elenei Udrea, a dirijat banii către clientela PDL.

Compania Naţională de Investiţii - a cărei desfiinţare a şi fost anunţată marţi de Udrea, ca urmare a scandalului - construia săli de sport în localităţile conduse de primari PDL, cu firme apropiate acestui partid. Costurile erau piperate, acuză jurnaliştii, iar trei sferturi din contractele atribuite în 2010 au fost către localităţi cu edili democrat-liberali.

Politizarea sportului

În judeţul Bihor, aşa şi este. Cele 4 săli atribuite în acest an vor fi construite în Ianoşda (comuna Mădăras, primar Dan Tiurbe, PDL), Nucet (primar Costel Nelu Sîrghie, PDL), Petrileniul natal al ministrului Vasile Blaga (comuna Rieni, primar Ioan Bota Gheorghe, PDL) şi Pietroasa (primar Saveta Oşvat, PDL). Lucrările vor fi executate de Construcţii Bihor SA, firma lui Gavrilă Ghilea, pentru sala din Petrileni (la valoarea de 2.609.586 de lei) şi Simbac SA pentru celelalte (2.498.869 de lei - Ianoşda, 2.388.426 de lei - Nucet, 2.388.426 de lei - Pietroasa).

Gavrilă Ghilea a intervenit în direct în emisiune, pentru a preciza că lucrările cu statul nu i-au fost atribuite pe criterii politice, ci în urma unor licitaţii, şi a spus că e doar acţionar al firmei şi nu o conduce efectiv.

Marţi seară, într-o altă emisiune televizată, de data asta la TVS, prefectul a dezvoltat subiectul „afaceri sau politică". Ghilea a spus din nou că este doar acţionar, e adevărat, majoritar, cu 57%, la Construcţii Bihor, dar nu deţine nicio funcţie executivă în firmă. "După ce am mers în politică am încetat a călări afacerile şi am încercat să-mi fac datoria aşa cum trebuie, faţă de cetăţenii acestui judeţ", a declarat demnitarul.

Prefectul a pus emisiunea de la Realitatea pe seama unui "atac la adresa PDL", spunând că lucurile sunt prezentate selectiv, fiindcă anul trecut, din cele 5 săli de sport din Bihor finalizate, nici una nu era în comune cu primari PDL. Întrebat de realizatorul Octavian Haragoş dacă acum "lucrurile se echilibrează", tot prin clientelism politic, realizându-se săli numai în parohia primarilor PDL, Ghilea a apreciat că "nu e nicio crimă că în 2010 s-au dat în lucru câteva la primării PDL" câtă vreme, din 2002 încoace, abia vreo 20% de săli au ajuns în localităţile controlate de partidul din care provine.

"Fac ce zice partidul"

Implicarea politică a prefectului a fost vizibilă şi când acesta a fost pus în faţa proaspetei dileme ridicate de Traian Băsescu şi Elena Udrea: afacerile cu statul, sau politica? Prefectul a spus că, dacă legea îl va pune să aleagă, se va dedica afacerilor. Şi la fel va proceda şi dacă PDL-ul i-o va cere, chit că nu mai e membru de partid.

"Am fost susţinut de un partid, dacă acest partid politic îmi va cere să mă retrag, voi face ce va decide partidul. Chiar dacă sunt apolitic, nu pot să nu ţin seama de ce spune partidul. Atunci când va fi momentul, voi decide", a zis Ghilea. Oricum, a precizat prefectul, el nu va recurge la sratageme şi lucruri netransparente, cum ar fi acela de a-şi trece acţiunile pe numele unor interpuşi pentru a-şi putea păstra poziţia administrativă.

Legat de tema incompatibilităţii, prefectul a ţinut să sublinieze că firma sa a avut lucrări din bani publici, câştigate la licitaţie, pe vremea tuturor guvernărilor, şi că nu e corect ca aceasta, după ce dă de lucru la peste 400 de oameni şi îşi plăteşte dările la timp, să fie "ponegrită" numai din cauza calităţii sale oficiale. "Sunt firme în Bihor care au mult mai multe lucrări de la CNI, dar nu e nicio problemă, decât asta că o sală sau două au fost făcute de firma lui Ghilea. Ar trebui verificate, însă, legalitatea şi calitatea lucrărilor, căci acestea contează!".

Legal, dar nu moral

Prefectul a spus că a fi acţionar şi totodată demnitar nu este o ilegalitate, ci un lucru firesc, care se întâmplă în toate ţările democratice, afacerile fiind conduse de manageri, iar demnitarul ocupându-se de treburile publice. La remarca moderatorului, că aspectul ar putea să fie legal dar nu şi moral, Gavrilă Ghilea a răspuns: "Dacă e legal şi nu e moral înseamnă că legea nu e morală şi trebuie să facem legea morală".

Ghilea a precizat că nu s-a poziţionat niciodată în conflict de interese şi că a luat deciziile administrative fără a fi influenţat de calitatea sa de om de afaceri. Drept exemplu, prefectul a dat podul peste Criş de la pontoane, respectiv piramida din curtea Primăriei, pe care municipalitatea vrea să le construiască. "Eu personal, consider că nu sunt necesare, dar dacă Consiliul Local a decis, nu am motive legale să mă opun. Şi nu ne opunem", a spus şeful Prefecturii.

În continuarea ideii, pentru a demonstra posibilul conflict de interese, Octavian Haragoş l-a întrebat pe prefect de ce nu merge, dacă tot sunt legale, firma Construcţii Bihor să liciteze pentru execuţia acestor lucrări. "Daţi-mi voie să nu vă răspund de ce nu merge", a răspuns Ghilea, închizând subiectul.