După ce, în urmă cu o săptămână, peste 100 de bihoreni au protestat împotriva exploatării gazelor de şist în Bihor şi însuşi preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Cornel Popa, s-a declarat public un opozant al acestor exploatări, prefectul Claudiu Pop încearcă să liniştească cetăţenii.

În condiţiile în care anexele Hotărârilor de Guvern care aprobă acordurile petroliere de explorare-dezvoltare-exploatare în perimetrele Tulca şi Tria sunt clasificate, prefectul a cerut Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM) să precizeze despre ce foraje e vorba. În două adrese remise în ultima săptămână Prefecturii Bihor, şeful ANRM, Gheorghe Duţu, precizează că niciunul din cele două acorduri "nu face referire la exploatarea gazelor neconvenţionale (gaze de şist)".

Totuşi, niciuna din adresele ANRM nu precizează ce fel de exploatări se vor face în cele două perimetre. În plus, nota de fundamentare a acordurilor petroliere spune că "lucrările de explorare sunt necesare pentru descoperirea unor resurse şi rezerve de hidrocarburi, în zone neexplorate sau în zone situate la adâncimi mari în vederea cercetării", ştiut fiind deja că zăcămintele de gaze de şist se caracterizează tocmai prin adâncimea mare la care se află.

Un alt aspect pe care Duţu nu-l precizează este faptul că legislaţia românească nu face distincţia între gaze convenţionale şi gazele neconvenţionale, Legea 238 din 2004, cunoscută şi ca legea petrolului, nefăcând nicio diferenţiere între cele două tipuri de resurse. Astfel, un acord petrolier dă titularului dreptul să exploateze orice tip de resurse din respectivul perimetru.