Situaţie inedită anunţată miercuri de prefectul Ioan Mihaiu la ultima reuniune din acest an a Colegiului Prefectural Bihor, structură informală din care fac parte şefii serviciilor deconcentrate în teritoriu ale Guvernului.

Fost director al Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Bihor până în luna iulie, prefectul a adus la cunoştinţa participanţilor că "sistemul electronic de raportare a situaţiilor financiare din sectorul public - Forexbug - prezintă disfuncţionalităţi din cauza accesărilor masive specifie perioadei de sfârşit de an", după cum se arată într-un comunicat dat publicităţii de Prefectură.

Conform acestuia, capacitatea sistemului este de 3.000 de accesări simultane, iar în cursul zilelor precedente, luni şi marţi, au existat peste 13.000 de accesări concomitent.

Suprasolicitarea se explică prin graba instituţiilor publice, atât ale administraţiei centrale, cât şi ale administraţiilor locale, de a face cât mai multe plăţi către furnizorii de lucrări, servicii şi produse, aşa încât finalul anului să nu le prindă cu bani în conturi.

În ce priveşte sumele pe care instituţiile le-au primit de la diversele structuri guvernamentale, acestea trebuie înapoiate în cazul în care nu sunt folosite până la finele anului, iar în ce priveşte sumele aflate în conturile administraţiilor locale acestea sunt folosite ca reper de către Guvern pentru a calcula compensările ce vor fi acordate anul viitor după diminuarea drastică a bugetelor locale ca urmare a scăderii încasărilor prin diminuarea impozitului pe venituri de la 16% la 10%.

Concret, dacă o administraţie rămâne la finalul acestui an cu 1 milion de lei în conturi, anul viitor Guvernul îi va compensa pierderea la bugetul local cu numai jumătate din această sumă, în timp ce administraţiile fără "economii" primesc compensări integral în urma diminuării încasărilor din impozitul pe venituri.