În şedinţa de miercuri a Colegiului Prefectural, prefectul Ioan Mihaiu a vorbit despre o situaţie pe care a catalogat-o ca fiind ruşinoasă: dezinteresul bihorenilor pentru asigurările obligatorii ale locuinţelor.

"Spre ruşinea noastră, doar 15% din gospodăriile private sunt asigurate. Ne place să ne comparăm cu alţii şi putem şi acum să ne comparăm cu Bucureşti, unde procentul este de 40%, cu Braşov, unde este de peste 40%, sau cu Cluj, procent de peste 30%. Nici cu Arad şi Satu Mare nu ne putem compara, au mai multe gospodării asigurate", a declarat prefectul Ioan Mihaiu.

Spusele prefectului se confirmă la o simplă verificare pe site-ul PAID România (Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale), unde se arată că în Bihor sunt încheiate 35.560 de asigurări obligatorii de locuinţe (14,15%), procent similar cu cel al judeţului Sălaj (14,14%).

Prefectul Ioan Mihaiu a făcut aceste precizări în contextul în care, în urmă cu zece zile, când mai multe râuri din Bihor au fost vizate de un cod portocaliu de inundaţii, o singură locuinţă a fost afectată. Pompierii au scos apa din casă, stabilindu-se totodată că motivul inundaţiei a fost că şanţul din faţa casei nu era curăţat.

Mihaiu a amintit că toţi primarii pot primi acces pe site-ul unde pot verifica, exact, care locuinţă are încheiată poliţia de asigurare împotriva dezastrelor. "Legea permite şi sancţionarea celor care nu au. Nu ne dorim sancţionarea, dar nu este normal să avem sub 15% locuinţe asigurate", a precizat prefectul Bihorului.

În timp ce nu se preocupă deloc ca bihorenii să încheie poliţele de asigurare, unii primari trimit la Prefectură liste cu bihoreni care solicită despăgubiri, în urma unor daune provocate de fenomene naturale ori dezastre. Asta deşi, a precizat Mihaiu, edilii ştiu foarte bine sau ar trebui să ştie că o lege aflată în vigoare de un deceniu interzice despăgubirea persoanelor private din fonduri publice.