Văzând intensificarea presiunii publicului în contextul demersurilor fermei de porci Nutripork de înnoire a autorizaţiei de mediu, Prefectura Bihor a reacționat.

Instituția a transmis, marţi, printr-un comunicat, că a luat act de "numeroasele sesizări făcute de cetăţenii municipiului cu privire la disconfortul olfactiv generat de activităţile de creştere intensivă a porcilor", dar și de petiţia online prin care peste 4.000 de persoane cer autorităţilor să pună capăt poluării olfactive, respectiv de "intensa mediatizare a condiţiilor considerate prea permisive în care s-a acordat autorizaţia de mediu" în anul 2007 de către Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului din Cluj.

Conform comunicatului, prefectul Ioan Mihaiu a demarat o serie de întâlniri cu conducerea fiecărei instituţii implicate în procesul de autorizare" şi, mai mult, printr-o adresă remisă APM Bihor săptămâna trecută "a pus în vedere" acestei instituţii "să se asigure de respectarea, în procedura de acordare a autorizaţiei, a prevederilor din legislaţia naţională şi europeană".

În acest context, comunicatul arată că prefectul a luat act de faptul că în luna februarie a acestui an Comisia Europeană a emis un act de aplicare (Decizia de Punere în Aplicare nr. 302/2017) a celor mai bune tehnici disponibile (BAT), în temeiul unei Directive (Directiva 75/2010) privind "creşterea intensivă a păsărilor de curte şi a porcilor".

Puse şi la dispoziţia presei, aceste aşa numite BAT vizează utilizarea unor sisteme de purificare a aerului (cu epuratoare biologice sau biofiltre), modul de depozitare a dejecţiilor (prin acoperire sau prin amplasarea lor în funcţie de direcţia vântului), prelucrarea dejecţiilor (prin fermentare aerobă sau anaerobă ori prin compostare), tehnicile de împrăştiere la sol a dejecţiilor, de folosire a unor anume sisteme de adăposturi pentru animale, optimizarea condiţiilor de evacuare a aerului prin diverse tehnici (de exemplu prin creşterea înălţimii la care sunt amplasate orificiile de evacuare şi creşterea vitezei de evacuare) etc.

În finalul comunicatului, prefectul îşi exprimă "întreg sprijinul şi interesul pentru soluţionarea acestei situaţii" şi "speranţa conformării la legislaţia naţională şi europeană din partea factorilor implicaţi, în vederea eliminării disconfortului semnalat de către cetăţeni".