Prefectura a anunţat că a formulat şi înaintat miercuri o acţiune în contencios administrativ, la Tribunalul Bihor, împotriva Primăriei Oradea, prin care se cere anularea dispoziţiilor primarului Ilie Bolojan nr. 2172, 2178 şi 2185, toate din 1 iulie 2010, referitoare la numirea a trei dintre managerii celor patru spitale orădene preluate de la Ministerul Sănătăţii.

Astfel, instituţia contestă numirea în funcţie de manageri interimari la Spitalul Clinic de Obstetrică - Ginecologie (Gavrilă Grebenişan), Spitalul Clinic de Neurologie şi Psihiatrie (Alexandru Narcis Vâlceanu) şi Spitalul Clinic Municipal "Dr. Gavril Curteanu" (Ovidiu - Laurean Pop). "Cei trei manageri interimari nu respectă prevederile Legii 95/2006, privind reforma în domeniul sanitar, respectiv ale Ordinului ministrului Sănătăţii nr. 1113/ 12 august 2010, publicat la data de 19 august în Monitorul Oficial - nu au absolvit cursuri de perfecţionare în management sau management sanitar", se arată într-un comunicat transmis miercuri de Cancelaria Prefectului.

Potrivit informării, în plus, Gavrilă Grebenişan, de la Maternitate, este cadrul universitar, dar nu în domeniul medical, "deşi articolul 178, aliniatul 2 dispune că managerul unui spital clinic trebuie să fie cadrul universitar sau medic primar, prin alternativa celor două domenii de activitate prevăzute în actul normativ subînţelegându-se faptul că managerul trebuie să fie cadru universitar în domeniul medical".

Informarea mai precizează faptul că până miercuri cei trei manageri interimari nu au făcut nici o dovadă că ar fi înscrişi şi că ar urma să frecventeze cursurile prevăzute de Ordinul ministrului Sănătăţii.

Conform comunicatului Prefecturii, în subsidiar, în acţiunea de contencios administrativ se cere ca instanţa de judecată să oblige Primăria Municipiului Oradea la emiterea unor acte administrative de numire a altor manageri interimari la cele trei spitale, care să aibă cursurile necesare.

Acţiunea a fost anunţată şi la Primărie. "S-a învederat faptul că, potrivit Legii contenciosului administrativ, nr. 554/ 2004, articolul 3, aliniatul 3, actele atacate se suspendă de drept, nemaiputând produce efecte juridice (cei trei manageri interimari nu-şi mai pot exercita mandatul încredinţat prin cele trei dispoziţii ale primarului)", se mai arată în comunicat.

Pe de altă parte, instituţia prefectului nu a contestat numirea în funcţie a managerului de la Spitalul de Pneumoftiziogie, deoarece dr. Maria Groze are cursurile cerute de lege.

Deşi a analizat şi această speţă, în cazul managerului Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Carmen Pantiş, care aparţine de Consiliul Judeţean, Prefectura nu a atacat numirea ei în funcţie, deoarece urmează un asemnea curs.