Nemulţumiţi de măsura municipalităţii de a obliga orădenii să-şi încheie contracte de dezinsecţie, dezinfecţie, deratizare şi tratamente fitosanitare exclusiv cu firma Romprest, desemnată operator unic în Oradea, inclusiv pe domeniul privat, reprezentanţii Forţei Civice Bihor au cerut Prefecturii Bihor, la sfârşitul lunii februarie, un punct de vedere pe marginea acestei situaţii.

Într-o conferinţă de presă desfăşurată luni la sediul partidului, reprezentanţii Forţei Civice Bihor, Radu Pentie şi Lucian Buzlea, au prezentat răspunsul primit pe 10 martie de la Instituţia Prefectului Judeţului Bihor.

În răspunsul Prefecturii se arată că atât Contractul de delegare a gestiunii serviciului public de dezinsecţie, dezinfecţie, deratizare şi tratamente fitosanitare nr. 261058 din 2012 (contractul prin care acest serviciu este prestat strict de Romprest în Oradea, n.r.) cât şi HCL-ul 909 din 2013 privind aprobarea încheierii unui parteneriat între Poliţia Locală Oradea şi Romprest Service pentru punerea în practică a respectivului contract sunt "în curs de analizare".

De ce este contractul cu Romprest, semnat în 2012, este analizat abia acum? "Acesta a fost comunicat recent Instituţiei Prefectului Bihor, doar la solicitarea instituţiei noastre", se arată în răspunsul Prefecturii. "Primăria nu avea obligaţia să ne trimită acel contract pentru a-i verifica legalitatea, însă, în urma mai multor sesizări de la cetăţeni l-am cerut noi pentru verificare. Vom avea un punct de vedere în perioada următoare pe marginea acestei situaţii", a declarat pentru BIHOREANUL prefectul Claudiu Pop.

Pe de altă parte, în cadrul conferinţei de luni, reprezentanţii Forţei Civice Bihor şi-au exprimat din nou indignarea faţă de această măsură, susţinând că este aberant ca Primăria să-i oblige pe orădeni să-şi încheie contracte pentru un serviciu prestat pe domeniul privat cu o anumită firmă şi la un tarif unic. Pentie şi Buzlea au subliniat faptul că aceste reglementări înseamnă, practic, falimentul pentru cele "40-50" de firme de deratizare din oraş.