O comisie formată din reprezentanţi ai Inspectoratului Teritorial de Muncă, ai Inspectoratului Teritorial de Stat în Construcţii, ai Gărzii de Mediu şi ai Agenţiei pentru Protecţia Mediului se va reuni joi la Prefectură, pentru a discuta despre mina de la Băiţa.

"Prefectul a convocat aceste instituţii, care vor raporta situaţia cu potenţial de risc de la Băiţa", a declarat pentru BIHOREANUL Florin Ardelean, consilier al prefectului Gavrilă Ghilea.

Motivul pentru care prefectul a cerut informaţii celor patru instituţii este faptul că cei 25 de angajaţi ai minei, care răspund de siguranţa acesteia, ar putea oricând să înceteze munca, dat fiind că nu au mai fost plătiţi de circa nouă luni.

"La mină nu mai lucrează niciun miner, ci doar pompagii, maşinişti, electricieni, care asigură securitatea minei. Dacă, de exemplu, pompagiii nu mai trag apa, golurile din subteran se inundă, galeriile pot exploda. Mina are o galerie care iese în Nucet, astfel că şi acesta ar putea fi inundat", a explicat riscul Alexandru Iştoc, liderul sindical al angajaţilor de la mina din Băiţa.

Iştoc a spus că este suficient ca pompele de apă să nu funcţioneze 24 de ore, ca galeriile să se inunde. "Noi nu ne dorim să ajungem acolo", a spus Iştoc. Acesta a mai declarat că angajaţii minei ar prefera să ucreze la închiderea minei, pentru că valorificarea acesteia pentru închidere le-ar mai asigura circa trei ani de muncă.

Mina de la Băiţa a fost exploatată de firma Mineral Mining, însă finanţatorul suedez al firmei n-a mai plătit salariile minerilor luni de zile. De mai multe ori, ortacii s-au blocat în subteran în semn de protest, iar în luna iunie, pentru a stopa acţiunile de nemulţumire ale minerilor, patronul suedez i-a făcut pe fiecare acţionari ai Mineral Mining. După ce au ajuns "patroni", ortacii au fost concediaţi, pentru a beneficia de ajutorul de şomaj, la mină rămânând să lucreze doar 25 de angajaţi.