Prefectura Bihor a emis, miercuri, o circulară în atenția tuturor primăriilor din județ prin care solicită identificarea tuturor construcţiilor şi a obiectivelor amplasate în zone inundabile sau în zone de protecţie.

Potrivit unui comunicat dat publicității pe această temă, în informare se arată că, în situaţia în care demolarea acestora nu este posibilă, proprietarii vor fi obligaţi să declare pe propria răspundere că îşi asumă riscurile în caz de inundaţii.

Conform Legii apelor nr. 107/1996, amplasarea în zona inundabilă a albiei majore şi în zonele de protecţie a noi obiective economice sau sociale, a unor locuinţe sau anexe ale acestora este interzisă.

Zonele de protecție sunt instituite pentru albia minoră a cursurilor de apă; suprafaţa lacurilor naturale; suprafaţa lacurilor de acumulare; suprafeţele ocupate de lucrări de amenajare sau de consolidare a albiilor minore, lucrări de apărare împotriva inundaţiilor; construcţii şi instalaţii hidrometrice, precum şi instalaţii de determinare automată a calităţii apelor.

Din 13 august, o comisie va fi constituită prin ordinul prefectului din reprezentanţi ai Prefecturii, Administrației Bazinale de Apă Crişuri, ai Gărzii de Mediu Bihor şi Inspectoratului pentru Situații de Urgență Crişana, care vor verifica în teren listele construcțiilor vizate, întocmite de către primării. 

Demersul Prefeccturii survine după ce în acest an inundațiile au produs pagube în 51 de localități din Bihor, fiind inundate 30 de case, avariate 58, una distrusă, 38 de anexe gospodărești inundate și 91 de anexe gospodărești avariate.

„O parte din aceste pagube ar putea fi evitate dacă primăriile nu ar aviza construcțiile în zone inundabile. Aceste zone se cunosc, sunt afectate anual și, cu toate acestea, nimeni nu a luat până acum nicio măsură în acest sens”, transmite prefectul Dumitru Țiplea.