Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a afirmat că formaţiunea sa este dispusă să cedeze postul de prefect al judeţului Cluj - care i-a revenit în urma negocierilor și „tragerilor” din cadrul alianţei cu PNL şi USR PLUS - dar numai pentru a-l obţine pe cel de prefect al judeţului Bihor, care reprezintă "prima noastră opţiune". 

Declaraţiile au fost făcute, luni, pentru portalul Cluj24.ro. Reacţia lui Kelemen Hunor vine după ce, sâmbătă, în Biroul Politic Naţional al PNL, preşedintele PNL Cluj, Daniel Buda, a cerut din nou postul de prefect, pe care l-a pierdut la negocieri. 

"Se poate schimba prefectul de Cluj cu cel de Bihor. Pentru noi nu era Clujul prima opţiune, dar asta a ieşit în urma negocierilor. Se poate schimba prefectură cu prefectură, Bihorul cu Clujul, asta este singura posibilitate", a spus Kelemen, citat de Cluj24.ro. 

Preşedintele UDMR a spus că formaţiunea nu are o dispută cu PNL Cluj, iar chestiunea ocupării posturilor de prefecţi e o problemă internă a liberalilor. După cum BIHOREANUL a relatat, la cele mai recente negocieri pe funcţii în alianţa de Guvernare, liderii PNL de la nivel naţional şi-au adjudecat Prefectura Bihor, mult dorită de UDMR, lucru recunoscut şi de Kelemen. 

"Prima noastră opţiune de prefect a fost Bihorul. Relaţia noastră cu PNL la Cluj este una veche, încercată, când PSD a dorit să mergem cu ei la Cluj am refuzat şi am mers cu PNL. Relaţia noastră este mai importantă decât poziţia de prefect, dar în acest moment aceasta ne revine nouă. Că nu a ales PNL Clujul, eu nu am ce face. Se poate schimba cu Bihorul", a afirmat Kelemen.

În şedinţa Biroului Politic Naţional al PNL, de sâmbătă, liderul filialei Cluj a partidului a cerut ca postul de prefect din judeţul menţionat să revină liberalilor, şi nu UDMR. 

"Miile de voturi rămase neutilizate la Cluj au generat, intrând în coşul comun la nivel naţional, mandate de parlamentari în alte judeţe. Spun asta pentru a se înţelege cât de important este şi numărul de voturi în economia oricăror tipuri de alegeri. Consider că este profund incorect şi imoral faţă de organizaţia PNL Cluj, care are o astfel de performanţă, să nu primească postul de prefect, un post de înaltă demnitate publică şi relevanţă în orice judeţ", a transmis Daniel Buda, preşedintele PNL Cluj, adăugând că filiala a obţinut peste 66.000 de voturi la alegerile parlamentare, cele mai multe din ţară.

La începutul lunii, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe, a avut o reacţie dură la adresa conducerii centrale a Partidului Naţional Liberal, după ultima decizie a acestora, privind numirea prefectului de Cluj de către UDMR.