Instituţia Prefectului Bihor solicită Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei alocarea  sumei de 13,33 milioane lei pentru acoperirea pagubelor produse de inundaţiile din perioada 15-30 iunie, în 64 de localităţi din judeţ.

Prezidat de prefectul Dumitru Ţiplea, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a aprobat, joi, raportul prin care se estimează pagubele şi a trimis către MDPDA o notă de fundamentare privind alocarea unei sumei menţionate către judeţul Bihor din Fondul de intervenţie la dispoziţia Guvernului.

"În Nota de fundamentare se arată că inundaţiile produse în intervalul 15-30 iunie au afectat atât casele şi anexele gospodăreşti, cât şi obiectivele de infrastructură, respectiv drumuri comunale, judeţene, poduri, podeţe şi lucrări de apărare de pe cursurile de apă, din 22 de unităţi  administrativ-teritoriale, respectiv 64 de localităţi de la nivelul judeţului Bihor, din care amintim:  9,07 km drumuri judeţene, 36,4 drumuri comunale, 3,5 km drumuri pietruite, 28,7 km străzi, 520 mp drumuri forestiere, 17 construcţii hidrotehnice, 19 poduri, 104 podeţe, 1 biserică, 1 anexă gospodărească, 80 ml de rigole, acostamente şi covor asfaltic, 320 mp de alunecări versanţi şi 300 mp acostament drum", au transmis tot joi reprezentanţii Instituţiei Prefectului Bihor. 

Pagubele au fost mai mari decât suma cerută. "Sinteza raportului celor 2 comisii de evaluare, constituite în urma ordinelor de prefect, evaluează pagubele produse de inundaţii la 15.030.280 lei. Din această sumă, s-a solicitat din partea Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei acordarea a 13.330.000 lei pentru obiectivele care aparţin unităţilor administrativ teritoriale. Diferenţa o reprezintă valorile pagubelor produse la obiective care aparţin Administraţiei Bazinale de Apă Crişuri, obiective finanţate prin PNDL şi anexe gospodăreşti, şi care intră în altă categorie", se explică în informarea Prefecturii.