Prefectura Bihor a trimis vineri Consiliului Judeţean un referat de nelegalitate în privinţa Hotărârii numărul 138 aprobată în şedinţa din 16 august. Prin respectiva hotărâre consilierii judeţeni aprobau, în unanimitate, un model al Regulamentului de organizare şi desfăşurare a concursului pentru ocuparea funcţiei de manager al Spitalului Clinic Judeţean. Numai că, reprezentanţii Prefecturii spun că, potrivit legii, nu consilierii judeţeni decid regulamentul, ci preşedintele Consiliului Judeţean.

Ţîrle câştigă bătălia

În urmă cu o săptămână, Ioan Mang, preşedintele filialei judeţene a PSD Bihor declara într-o conferinţă de presă că Radu Ţîrle, preşedintele Consiliului Judeţean, a schimbat regulamentul de concurs pentru manageri la Spitalul Judeţean, pe ascuns, după ce consilierii îl votaseră în unanimitate.

Reprezentanţii CJ au ripostat atunci, spunând că Ţîrle semnase deja o dispoziţie în care stabilea regulamentul înainte de şedinţa de Consiliu, deoarece legea îl împuterniceşte să facă acest lucru.

Vineri, Prefectura Bihor, instituţia care dă avizele de legalitate în cazul hotărârilor adoptate de Consiliul Judeţean, a emis un referat de nelegalitate în ceea ce priveşte Hotărârea privind regulamentul deoarece aceasta a fost adoptată "fără a fi respectate prevederile legale prevăzute de Legea privind reforma în domeniul sănătăţii, numărul 95 din 2006, cu privire la competenţa de aprobare a acestui regulament".

Astfel, legea prevede că organizarea concursului pentru postul de manager al unui spital se face "în baza regulamentului aprobat prin ordin (...) al preşedintelui Consiliului Judeţean". "Deci Regulamentul de organizare şi desfăşurare a concursului la Spitalul Clinic Judeţean nu poate fi aprobat printr-o hotărâre a Consiliului Judeţean, întrucât aceasta a fost adoptată cu încălcarea competenţei materiale", se arată în referatul Prefecturii.

Odată ce hotărârea aleşilor locali este considerată nelegală, aceasta trebuie revocată. "În prima şedinţă a Consiliului Judeţean veţi proceda la revocarea HCJ numărul 138 din 16 august 2010, competenţa aprobării regulamentului revenind preşedintelui Judeţean", conchid reprezentanţii Prefecturii în referat.

Aşadar, în vigoare rămâne dispoziţia dată de preşedintele Radu Ţîrle în care acesta îşi arogă dreptul de a forma comisia de examinare a concursului pentru ocuparea postului de manager al Spitalului Judeţean.