Surprize peste surprize la Prefectura Bihor, unde după patru luni de când a obţinut 21% din voturi la alegerile parlamentare din 6 decembrie, UDMR va avea 50% din funcţiile de conducere! Mai precis, două din cele patru.

Bihorel a aflat că, pe lângă postul de prefect ocupat de PNL-istul Dumitru Ţiplea şi cele de subprefect deţinute de USR-istul Daniel Palaghianu şi UDMR-istul Botházi Nándor, filiala controlată de Szabó Ödön şi Cseke Attila şi-a adjudecat şi funcţia de secretar general, proaspăt reinventată, pe care o va ocupa nimeni altul decât... proaspătul ex-subprefect Fenesi Tibor, cel pe care Botházi îl înlocuieşte din 4 martie.

Culmea, deşi potrivit legii poziţia de secretar general al Prefecturii este "apolitică", de înalt funcţionar public, UDMR a negociat-o la Bucureşti, pentru ca Fenesi s-o ocupe până în aprilie, când va fi vacantat postul de secretar general al Ministerului Dezvoltării, pe care îl doreşte ministrul Cseke. Până la anunţul oficial că va rămâne în Prefectură, Fenesi a revenit scriptic pe funcţia de şef birou la Consiliul Judeţean, dar Bihorel a aflat că în realitate nici nu şi-a părăsit biroul de fost subprefect, pe care vrea să-l păstreze şi ca secretar general.

Că aşa-i în Bihor: nu contează câte voturi adună UDMR de la oameni, ci cum negociază Szabó şi Cseke funcţiile la Bucureşti. Cum se vede, mult mai în forţă decât PNL şi USR-PLUS la un loc, mai ales că, tot potrivit legii, secretarul general va fi omul-cheie în Prefectură, contrasemnând ordinele prefectului. Dacă va binevoi, persze...