Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Bihor a luat, duminică, decizia de a rechiziţiona hoteluri şi pensiuni de pe teritoriul judeţului, după ce, în ciuda apelului lansat de autorităţi, niciun operator hotelier nu s-a arătat dispus să închirieze spaţii pentru carantină.
"Astăzi, 5 aprilie, prefectul Dumitru Ţiplea a convocat şedinţa extraordinară a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU Bihor) pentru a pune în discuţie declanşarea procedurii de rechiziţie a spaţiilor de cazare din Bihor (hoteluri şi pensiuni), în vederea obţinerii avizului Centrului Naţional de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei", a anunţat, duminică seara, dr. Dorel Ţîrţ, comunicator oficial pe tema COVID-19 în Bihor.
Proiectul de hotărâre propus de prefectul Dumitru Ţiplea a fost votat în unanimitate de către membrii CJSU Bihor.
Decizia are la bază faptul că, în ultimele zile, numărul bihorenilor care revin în ţară a crescut foarte mult, iar capacitatea de carantinare a ajuns la limită, duminică seara fiind în carantină peste 800 de persoane, în 4 centre de cazare amenajate în incinta unor hoteluri şi pensiuni de la marginea Oradiei.
"De asemenea, în cursul zilei de ieri, 4 aprilie, a fost emis Ordinul nr. 74546 al Comandatului Acţiunii, secretar de stat, şef al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, dr. Raed Arafat, care prevede ca, în situaţia epuizării locurilor stabilite de carantină, se vor face demersuri pentru contractarea unor spaţii noi, iar în cazul refuzulul proprietarilor / administratorilor spaţiilor respective, se va proceda la rechiziţionarea acestora, conform legii", se precizează în informarea transmisă de dr. Ţîrţ.
În comunicat se menţionează că "apelul public lansat joi, 2 aprilie, de către Direcţia de Sănătate Publică Bihor, prin care operatorii hotelieri erau invitaţi să depună oferte pentru închirierea locaţiilor ca spaţii de carantină, nu s-a soldat cu niciun rezultat".