După ce, încă la începutul primăverii, a amintit primăriilor ce obligații au în aplicarea Legii 62/2018 privind combaterea ambroziei, Prefectura Bihor ale cere edililor un raport despre măsurile concrete pe care le-au luat în acest sens. Acolo unde va constata că primăriile nu au aplicat legea, Prefectura va lua măsuri pentru sancționarea lor cu amenzi de până la 20.000 lei.

Potrivit unui comunicat dat publicității joi, Prefectura a emis o circulară către cele 101 primării din județ prin care solicită ca până la 5 iulie să prezinte fiecare un raport privind măsurile de combatere a ambroziei implementate la nivel local.

În conformitate cu documentul, primăriile trebuie să pună în aplicare Legea 62/2018 și să comunice Prefecturii „terenurile identificate cu risc de infectare cu buruiana ambrozia”, numărul notificărilor trimise de primării proprietarilor de terenuri expuse la infectarea cu ambrozia și măsurile dispuse faţă de deținătorii de terenurilor vizate.

În informarea emisă de Prefectură se mai arată, de asemenea, că verificarea și constatarea nerespectării de către deținătorii de terenuri, beneficiarii lucrărilor de construcții, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații şi bazinelor piscicole, precum si aplicarea sancțiunilor se fac de către autoritățile administrației publice locale, prin personalul împuternicit de primar, de către polițiști locali sau de către comisari ai Gărzii Naționale de Mediu.

Nerespectarea prevederilor din avertismente constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 1.000 lei la 5.000 lei pentru persoanele fizice, respectiv cu amendă de la 10.000 lel la 20.000 lei pentru persoanele juridice, iar îndeplinirea obligațiilor care revin autorităților administrației publice locale se verifică de către specialiști desemnați de Prefectură, care au şi competenţa de a stabili sancțiuni, cu amenzi de până la 20.000 lei.

Încă din 9 martie, Prefectura Bihor a informat primăriile asupra obligațiilor care revin primarilor, împreună cu alţi deţinători şi administratori de terenuri, în aplicarea prevederilor Legii nr. 62/2018 privind combaterea ambroziei

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!