Ministerul Educaţiei a comunicat Universităţii din Oradea numărul de locuri bugetate pentru care va primi finanţare în anul universitar 2016-2017, mai precis 1.569 de locuri la studii de licenţă şi alte 752 la masterat.

La propunerea Consiliului de Administraţie, format din rector, prorectori şi decani, Senatul Universităţii, reunit luni în şedinţă, a şi împărţit aceste locuri între facultăţi, stabilind astfel câte locuri fără taxă vor fi scoase la concurs la fiecare specializare în parte, la admiterea ce va debuta în vară.

Mai puţine ca anul trecut

Din cele 1.569 de locuri bugetate pentru studii de licenţă, cele mai multe, 193, au mers la Facultatea de Medicină şi Farmacie. Alte 152 de locuri fără taxă va avea Facultatea de Inginerie Electrică şi Tehnologia Informaţiei, iar Facultatea de Protecţia Mediului va avea 142. Facultăţile de Ştiinţe Socio-Umane şi Ştiinţe Economice vor avea fiecare câte 121 de locuri bugetate, cele de Ştiinţe şi Inginerie Managerială şi Tehnologică fiecare câte 115, cea de Inginerie Energetică şi Management Industrial 108, iar cea de Geografie, Turism şi Sport 91.

La Facultatea de Istorie vor învăţa 89 de studenţi fără să plătească taxa de şcolarizare, la Litere şi Construcţii câte 76, la Arte 72 şi la Drept 55. În fine, cele mai puţine locuri bugetate le are Facultatea de Teologie, 43 la număr.

Cele 752 de locuri bugetate pentru studii de masterat au fost şi ele împărţite între facultăţi. Cele mai multe le vor avea facultăţile de IETI (78), IMT (75) şi Protecţia Mediului (74).

În comparaţie cu precedentul an universitar, numărul de locuri bugetate primit de Universitatea din Oradea de la Minister este în scădere. Mai precis, în 2015-2016, Universitatea a avut 1.589 de locuri bugetate la licenţă şi alte 765 la masterat.

Taxe mai mari

Cu împotrivirea celor 18 studenţi membri ai Senatului şi cu abţinerea a 5 profesori, forul a decis, în aceeaşi şedinţă de luni, şi taxele de şcolarizare pentru anul 2016-2017.

Tinerii s-au opus pentru că în cazul a trei facultăţi, IEMI, IETI şi IMT, aceste taxe au crescut cu câte 100 de lei. Totuşi, majoritatea senatorilor au acceptat creşterea de taxe, astfel că au votat proiectul propus de CA.

Conform hotărârii, cea mai scumpă taxă de şcolarizare rămâne la Medicină, unde un an de studiu în limba engleză costă 20.000 de lei.

În aceeaşi şedinţă, senatorii Universităţii şi-au dat acordul pentru înfiinţarea unor programe noi de studii. Astfel, dacă şi Agenţia Română pentru Asigurarea Calităţii în Învăţământul Superior va accepta, FMF va avea un curs postuniversitar de Cosmetică Medicală, iar Facultatea de Geografie, Turism şi Sport va înfiinţa specializarea de licenţă Kinetoterapie şi motricitate specială în limba engleză.