Cu o săptămână înainte de debutul înscrierilor în învăţământul primar, Inspectoratul Şcolar Judeţean a afişat locurile disponibile în şcolile bihorene.

În total, planul de şcolarizare al Bihorului prevede 6.184 de locuri în clasa pregătitoare, dintre care cele mai multe, 4.239, în clase tradiţionale cu predare în limba română. Alte 1.084 de locuri vor fi disponibile în clase tradiţionale cu predare în limba maghiară, 50 în clase de germană, iar 19 de slovacă.

În clasele step by step din Bihor vor fi în total 300 de locuri, dintre care 175 în clase de română şi 125 de maghiară. De asemenea, în judeţ vor mai fi două clase freinet, o altă alternativă educaţională. Şcolile private din Bihor vor avea 126 de locuri în clasele pregătitoare.

Pentru toate unităţile de învăţământ din Bihor, IŞJ a publicat şi străzile arondate, astfel încât părinţii să ştie unde să-şi înscrie copilul.

Cererile vor fi completate între 29 februarie şi 18 martie, online sau la unitatea de învăţământ la care solicită înscrierea, iar procesarea lor se va face până pe 26 martie. Primii repartizaţi vor fi copiii de circumscripţie, adică cei care locuiesc pe străzile arondate şcolii, iar apoi cei care solicită înscrierea la o altă şcoală decât cea de circumscripţie.

În clasa pregătitoare trebuie înscrişi obligatoriu copiii care împlinesc şase ani până la 31 august 2016. Cei care împlinesc această vârstă între 1 septembrie şi 31 decembrie pot fi înscrişi în clasa pregătitoare doar dacă susţin testarea psihosomatică şi specialiştii concluzionează că pot merge la şcoală. Dacă răspunsul este negativ, copiii rămân în grădiniţe încă un an.