Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional (DJCPN) Bihor va organiza marţi, 15 ianuarie, de ziua Culturii Naţionale, astfel stabilită pentru a coincide cu celebrarea naşterii poetului naţional Mihai Eminescu, un spectacol inedit dedicat în special tinerilor.

"Va fi un one man show pe scena Filarmonicii, care îl va avea ca protagonist pe decanul de vârstă al scenei orădene, actorul Eugen Ţugulea", a anunţat vineri, într-o conferinţă de presă, şeful DJCPN Bihor, Lucian Silaghi.

Manifestările vor cuprinde mai multe evenimente dedicate împlinirii a 163 de ani de la naşterea lui Mihai Eminescu.

Astfel, la ora 11, Asociaţia Cultural Civică "Pro România Europeană", va organiza un moment artistic la Statuia lui Mihai Eminescu din Piaţa Independenţei, ocazie cu care profesorul Ioan Baba va vorbi despre personalitatea poetului, iar cunoscuta cântăreaţă bihoreană Maria Haiduc va interpreta o serie de cântece pe versurile poetului.

Apoi, la ora 12, reprezentanţii DJCPN Bihor, ai autorităţilor publice locale şi judeţene, oameni de cultură şi personalităţi locale, dar şi un grup de elevi ai Colegiului Naţional "Mihai Eminescu" vor depune jerbe la statuia lui Iosif Vulcan, cel care, în 1866, pe când era redactor şef al revistei Familia, a facilitat debutul literar al junelui Mihai Eminescu prin publicarea poeziei "De-aş avea".

De la ora 17, pe scena Filarmonicii, actorul Eugen Ţugulea va susţine un recital din cele mai cunoscute creaţii poetice ale lui Eminescu. "Spectacolul a fost conceput de aşa manieră încât să se adreseze în primul rând tinerilor, pe care-i dorim prezenţi în număr cât mai mare", a spus Silaghi, adăugând că intrarea este liberă. Cu această ocazie, în holul Filarmonicii vor fi expuse o serie de plachete omagiale dedicate lui Eminescu, aflate în colecţia Muzeului Ţării Crişurilor.

Seria va fi încheiată la statuia lui Eminescu din Piaţa Independenţei, unde va fi prezentă din nou interpreta de muzică populară Maria Haiduc, cu un nou recital de muzică pe versuri eminesciene. "Am încercat în acest an să depăşim caracterul sec şi formatul tipizat al unor astfel de evenimente cultural artistice", a spus Lucian Silaghi.