Poliţiştii rutieri bihoreni alături de agenţii de frontieră şi de un câine poliţist specializat în detectarea drogurilor verifică în aceste zile maşinile care intră în ţară pe la punctul de trecere a frontierei Borş.

Misiunea face parte din cadrul unei acţiuni naţionale de prevenire şi combatere a introducerii drogurilor pe teritoriul ţării, în contextul începerii festivalului de muzică Untold din Cluj-Napoca (4-7 august).

Poliţist cu nas fin

„Poliţiştii de frontieră sunt pregătiţi să asigure controlul eficient şi operativ la intrarea în ţară, dar şi să identifice persoanele care încearcă să introducă ilegal pe teritoriul ţării substanţe psihoactive, lucru interzis şi pedepsit de lege", a explicat, miercuri, comisarul-şef Laura Bondar, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Oradea.

Jurnaliştii au fost chemaţi la punctul de trecere a frontierei Borş să vadă cum anume se desfăşoară o acţiune de control. Astfel, au observat cum Dit, câinele poliţist specializat în detectarea drogurilor, verifică maşinile şoferilor.

Câinele din rasa ciobănesc german este unul dintre cei mai tineri patrupezi care îi ajută pe poliţişti să descopere persoanele care încearcă să aducă "marfă" interzisă în România. El a absolvit în iunie 2022 cursul de pregătire al Centrului Chinologic Dr. Aurel Greblea din Sibiu şi este însoţit pe teren de agentul şef de poliţie de frontieră Dan Ion Daniel. 

„Atunci când simte prezenţa unor substanţe, el se pune în poziţia «şezi» şi rămâne nemişcat. Noi verificăm apoi toate bagajele şi încercăm să găsim drogurile, iar şoferul este preluat de colegi şi i se cer mai multe documente şi declaraţii", a explicat agentul Dan Ion Daniel.

Prima maşină verificată de poliţistul patruped în Borş a fost un autoturism marca Opel. „Dit a inspectat maşina şi nu a adulmecat nicio substanţă interzisă. Şoferul poate pleca liniştit", a spus, la finalul operaţiunii, agentul Dan Ion Daniel.  

"Să fie non-stop"

Alături de ei s-au aflat şi poliţiştii rutieri din cadrul Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii, poliţiştii Serviciului Rutier, toţi din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor şi reprezentanţi ai Agenţiei Naţionale Antidrog - filiala Bihor.

„Conducătorii auto au primit recomandări despre riscurile asociate consumului de substanţe interzise, precum şi informaţii despre impactul negativ pe care drogurile le provoacă asupra organismului. Unii dintre ei au fost supuşi şi testării de alcool şi droguri. Acţiunea este menită să prevină victimizarea cetăţenilor prin incidente rutiere produse pe fondul consumului acestor substanţe, în special în această perioadă în care mulţi călătoresc şi intră în ţară pentru a participa la festivalul Untold", a explicat ofiţerul de presă Ioana Lascău, de la Poliţia Bihor.

Printre cei testaţi pentru detectarea drogurilor s-a numărat şi un bihorean, Florian Mateiu. „Acţiunea poliţiştilor e bine-venită, cred eu. Ar trebui să stea non-stop pe şosele, poate aşa nu ar mai muri oameni nevinovaţi din cauza unora care urcă beţi sau drogaţi la volan", a spus el, pentru BIHOREANUL.

Acţiunea poliţiştilor va continua şi mâine la mai multe puncte de trecere a frontierei din România, inclusiv din Bihor. Introducerea sau scoaterea din ţară a drogurilor sunt fapte penale, iar vinovaţii pot fi pedepsiţi cu închisoarea între 3 şi 15 ani.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!