Premierul Greciei, Alexis Tsipras, a anunţat miercuri că menţine decizia de a organiza pe 5 iulie referendumul la care populaţia este chemată să decidă asupra acceptării sau respingerii acordului de asistenţă financiară propus de creditorii internaţionali.

Potrivit agenţiei de ştiri Agerpres, într-o declaraţie televizată, premierul a cerut totodată concetăţenilor săi să participe la referendum şi să voteze 'Nu', adică să respingă acordul propus, astfel încât Grecia să poată obţine unul 'mai bun'.

Tsipras a menţionat că doreşte să continue şi după referendum negocierile cu creditorii internaţionali şi a insistat că problema la care trebuie să se răspundă la referendum nu este rămânerea Greciei în zona euro.

"Un 'Nu' nu înseamnă o ruptură de Europa, ci o revenire la Europa valorilor, 'Nu' înseamnă o mai puternică presiune pentru continuarea negocierilor", a subliniat şeful executivului de la Atena. 'Unii spun că am un plan ascuns de a scoate ţara din Uniunea Europeană în cazul unui 'Nu'. Este o minciună', a adăugat Tsipras, conform Agerpres.

Argumentându-şi decizia de a chema populaţia la urne, primul ministru al Greciei a spus că "verdictul poporului grec este mai puternic decât voinţa guvernului". El a adăugat, totodată, că, după ce a convocat referendumul, creditorii internaţionali au înaintat Greciei noi propuneri, la care guvernul său a răspuns cu "propuneri alternative" care urmează să fie examinate într-o reuniune prin teleconferinţă a Eurogrupului.

Dacă "rezultatul (acestei reuniuni) va fi pozitiv, vom răspunde imediat", a indicat liderul stângii radicale greceşti, insistând că doreşte să obţină în final "un acord just din punct de vedere social".

Pe de altă parte, Tsipras a promis populaţiei că actualele restricţii asupra mişcărilor de capital, care au limitat şi retragerile de numerar din bănci, constituie doar o măsură temporară, el asigurând grecii că depozitele lor bancare sunt garantate.

Mesajul televizat al premierului grec survine la câteva ore după publicare noilor propuneri ale guvernului de la Atena. Potrivit Agerpres, acesta cere un nou împrumut de 30 de miliarde de euro pe doi ani, în cadrul Mecanismul European de Stabilitate (ESM), şi o înţelegere asupra spinoasei datorii externe a Greciei, adică o nouă restructurare a acestei datorii.

Grecia a beneficiat în anul 2012 de o reducere cu 107 de miliarde de euro a datoriei externe şi, în plus, a primit în ultimii patru ani împrumuturi în valoare de 220 de miliarde de euro în cadrul a două programe succesive de asistenţă financiară. Al doilea program a expirat marţi, când Grecia a intrat practic în incapacitate de plată, neachitând Fondului Monetar Internaţional o tranşă în valoare de 1,6 miliarde de euro. Grecia trebuie să ramburseze şi Băncii Centrale Europene, pe 20 iulie, o altă tranşă de împrumut de 3,5 miliarde de euro.

Tsipras a insistat în mesajul său pe continuarea negocierilor, însă cancelarul german Angela Merkel a declarat anterior că nu este dispusă să discute despre un nou plan de asistenţă pentru Grecia înaintea referendumului de duminică.

 În plus, ministrul german al economiei, Sigmar Gabriel, chiar a condiţionat orice noi negocieri cu Atena de anularea referendumului. În schimb, preşedintele francez, Francois Hollande, a cerut să se ajungă 'imediat' la un acord cu Grecia, mai menţionează Agerpres.