În urma unui audit făcut de Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor, la Grupul Şcolar Ioan Bococi din Oradea s-au descoperit mai multe nereguli. Potrivit şefului IŞJ Bihor, Daniel Negrean, conducerea şcolii trebuie acum să se asigure că va recupera nişte bani pe care nu trebuia să îi împartă.

În primul rând, circa 14.000 de lei trebuie recuperaţi după ce zeci de elevi ai şcolii au primit, fără să aibă acest drept, bani în cadrul programului "Bani de liceu". Acest program e gândit pentru a susţine financiar, cu câte 180 de lei lunar, elevii ce provin din familii sărace, cu condiţia să nu aibă media la purtare mai mică de 7 şi nici mai mult de 20 de absenţe nemotivate pe lună. "Unii elevi au luat aceşti bani chiar dacă aveau mai multe absenţe", a declarat Negrean, miercuri, pentru BIHOREANUL.

Directoarea şcolii susţine însă că n-a greşit cu nimic. "Ordinul care reglementează acest program nu specifică în mod clar dacă cele 20 de absenţe trebuie să fie pe lună sau pe an, spune doar că se suspendă de la plată elevul ce are peste 20 de absenţe nemotivate. Noi doar am vrut să-i ajutăm pe elevi", a declarat Ileana Varga, susţinând, totodată, că întreg prejudiciul va fi acum recuperat. "Sub nicio formă de la elevi, ci de la cadrele didactice diriginte", a spus directoarea.

Tot de la profesori Varga are de recuperat şi alte 10.000 de lei. Asta pentru că acelaşi audit a relevat că a dat salarii prea mari şi nejustificat unor cadre didactice. "Unii profesori au fost încadraţi incorect la plata cu ora şi au încasat sume necuvenit", a spus inspectorul şef Negrean.

Practic, la catedre rămase neocupate au fost distribuiţi, conform legii, profesori de alte materii, care trebuiau încadraţi ca profesori necalificaţi şi plătiţi ca atare. În două cazuri, însă, cadrele didactice au fost încadrate drept calificate şi au încasat şi bani ca atare, auditul IŞJ Bihor relevând că fiecare profesor a luat necuvenit aproximativ 5.000 de lei în total, vreme de mai multe luni.

Şi în această situaţie, directoarea are propria versiune. "Orele au fost distribuite, iar cei care le-au primit au şi calificările necesare", s-a rezumat Varga să spună. Cu toate că nu are aceleaşi păreri cu concluziile auditului, directoarea susţine că nu-l contestă şi va respecta cerinţele.

Conform dispoziţiilor primite de la IŞJ Bihor, Consiliul de Administraţie al şcolii trebuie acum să desemneze o comisie de cercetare disciplinară, care să identifice vinovaţii pentru cele două situaţii create. "În plus, noi vom analiza această situaţie, pentru a afla dacă şi conducerea unităţii de învăţământ este de vină", a mai spus Negrean.