Rinichii unei bihorence în vârstă de 57 de ani au fost prelevaţi duminică seară, la Spitalul Judeţean din Oradea, după ce aceasta a intrat în moarte cerebrală.

Potrivit coordonatoarei programului de transplant în Bihor, doctoriţa Carmen Pantiş, bihoreanca a ajuns la spital săptămâna trecută, luni, cu hemoragie cerebrală, care din nefericire nu a putut fi operată.

"Pacienta a fost declarată în moarte cerebrală de medicul anestezist Tudorel Sabău, iar familia a aceptat să îi fie donate organele. Suferea şi de hepatita B, aşa că organele sale puteau fi donate doar unor pacienţi cu aceeaşi afecţiune", a declarat dr. Pantiş, marţi, pentru BIHOREANUL.

Aceasta a mai spus şi că echipa din Oradea a anunţat mai multe centre de transplant din ţară, însă numai Centrul de Transplant Hepatic din Iaşi a avut doi pacienţi cu hepatita B, care aveau nevoie de rinichi. Astfel, au fost prelevați doar rinichii.

Operaţia a avut loc duminică seară, între orele 17 şi 20. "O echipă de medici de la centrul din Iaşi a ajuns la Oradea cu un avion SMURD şi s-a întors, după operaţie, cu acelaşi mijloc de transport", a mai spus dr. Pantiș.

Cei doi rinichi au ajuns la doi bărbaţi cu vârste de 34 şi 44 de ani. "Am înţeles de la colegii mei că aceştia sunt bine după operaţie", a mai spus doctoriţa.

A fost cea de-a doua prelevare de organe din acest an din Oradea. Prima a avut loc la finalul lunii ianuarie, când familia unui pacient bihorean aflat în moarte cerebrală, în vârstă de 68 de ani, a acceptat ca medicii să preleveze ficatul şi rinichii săi.