Întors la Oradea după ce a câştigat premiul UNITER pentru cel mai bun actor în rol principal (pentru rolul Ivan Alexandrovici Hlestakov din spectacolul "Revizorul", al Teatrului Regina Maria), Răzvan Vicoveanu a vorbit joi despre distincţia primită, dar şi despre criticile care i-au fost aduse fiindcă şi-a început discursul din cadrul galei cu o expresie considerată de unii nepotrivită pentru un asemenea moment. 

El a spus "Bravo, c***e!" imediat ce a ajuns la microfon, scuzându-se apoi că este emoţionat şi explicând, totodată, că acel cuvânt este "un apelativ în Moldova". În timp ce unii au râs, alţii s-au arătat şocaţi de expresia pe care a folosit-o Răzvan Vicoveanu într-o gală dedicată teatrului şi transmisă în direct de TVR. 

Discurs cu bucluc 

Teatrul Regina Maria a organizat, joi, o conferinţă de presă pe tema performanţei obţinute la cea mai recentă ediţie a Premiilor UNITER. Amintim că teatrul orădean a obţinut două distincţii - premiul pentru "cel mai bun actor în rol principal" (Răzvan Vicoveanu) şi premiul pentru cea mai bună scenografie (Adrian Damian) - ambele pentru spectacolul "Revizorul" de N.V. Gogol, regia Petru Vutcărău.

Victoria Balint, şefa secţiei "Iosif Vulcan" a teatrului, a subliniat că este pentru prima dată în istoria Teatrului Regina Maria când instituţia obţine două premii UNITER într-un singur an, la o singură gală. Pe de altă parte, regizoarea Diana Păcurar a fost nominalizată la categoria "Debut" pentru regia spectacolului "Trei femei înalte", al Teatrului Regina Maria.

"E frumos că s-au gândit la mine pentru a doua oară, mă simt flatat”, a spus Răzvan Vicoveanu (n.r. actorul a mai fost nominalizat şi anul trecut pentru un rol secundar, în spectacolul "Creştini"). Când l-am creat (n.r. personajul din "Revizorul") m-am gândit să îl fac un tip alunecos, care trece pe oriunde şi prin orice ca şi cum n-ar fi fost. Şi cam aşa a ieşit, ca o nălucă. Vine, face nişte lucruri, cucereşte şi apoi pleacă", a povestit actorul despre Ivan Alexandrovici Hlestakov, personajul pe care l-a interpretat în "Revizorul" de Gogol.

După triumf, Vicoveanu – absolvent al Universităţii de Artă Teatrală din Târgu Mureş - a fost felicitat de mulţi colegi de breaslă, dar şi criticat de unii pentru felul în care a acceptat premiul. Actorul orădean şi-a început discursul cu o expresie impudică, "Bravo, c***e!", explicând că e un apelativ folosit în Moldova şi scuzându-se apoi, printre râsetele celor din sală, fiindcă este emoţionat.  

(Răzvan Vicoveanu a primit trofeul de la Vlad Zamfirescu, credit foto: Adi Bulboacă / UNITER)

"Ai mânjit harul multor actori"

Imediat după gală, Alex Bogdan (actor la Teatrul Mic din Bucureşti, care a apărut şi în filme ca "Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari" şi "Babardeală cu bucluc sau porno balamuc" – care a primit Ursul de Aur la Berlin, iar mai nou implicat în show-ul Masked Singer de la Pro TV) l-a lăudat, pe Facebook, pentru francheţea sa. "Primul <bravo, c***e!> la Gala Uniter în 29 de ani. Felicitări, Răzvan!", a scris acesta. 

În acelaşi timp, prima parte a discursului lui Răzvan a atras şi critici, ba din partea publicului, ba din partea unor actori. Cel mai aspru a fost actorul de comedie Bogdan Bob Rădulescu (cunoscut şi datorită clipurilor comice pe care le realizează interpretând personaje ca ţiganul Haurenţiu). Actorul a scris pe pagina sa de Facebook, urmărită de 160.000 de oameni, că nu înţelege cum a putut câştigătorul unui premiu UNITER să se exprime astfel.

"Nu-mi explic cum e posibil să scoţi aşa ceva pe gură, absolvent de facultate de teatru, şcoală unde înveţi să-ţi stăpâneşti emoţiile pe scenă, să nu vorbeşti despre cât eşti de emoţionat şi mai ales, să slujeşti Scândura Sfântă cu umilinţă şi respect. (...) Forma fără fond e specifică amatorilor în birturi, nu câştigătorilor Uniter-ului. "Bravo, c***e." Ai mânjit munca, talentul, harul şi sacrificiul multor Actori, dar probabil că n-ai tu treabă cu asta...", a scris Bogdan Rădulescu. 

Şi Oana Pellea s-a arătat nemulţumită de ieşirea spontană a actorului orădean. "Felicit toţi câştigătorii UNITER din acest an. Felicitari câştigătorului la categoria "Cel mai bun actor într-un rol principal". Discursul domniei sale doresc să-l uit. Aştept sa mă bucur de talentul său în noi producţii teatrale. În rest e… tăcere", a scris, tot pe Facebook, actriţa. 

Pe de altă parte, câţiva dintre actorii orădeni s-au exprimat în apărarea colegului lor, condamnând pudibonderia unora. Şi spectatorii orădeni şi-au arătat solidaritatea. "Pudibonderia asta de umblă de câteva zile pe net e absurdă. Nu se scandalizează nimeni când pe scenă se arată c*ruri, ţ*ţe sau alte aspecte intime ale corpului omenesc, dar săriţi ca arşi când omul acesta urcă pe scenă şi se bate pe umăr, îşi scutură emoţia şi mulţumeşte familiei de acasă şi familiei din teatru", a scris o tânără profesoară din Oradea. 

(Răzvan Vicoveanu şi soţia sa, actriţa Alina Leonte, la Gala UNITER, foto: Florin Biolan / UNITER)

"Nu îmi pare rău"

BIHOREANUL a vrut să afle cum vede Răzvan Vicoveanu toată situaţia, la rece, şi dacă regretă că a folosit un limbaj considerat licenţios.

"Nu îmi pare rău. Mi se pare normal să mă critice. Nu mi se pare normal să lovească în munca mea. Una este artistul, prost, bun, deştept, mai ţăran, mai intelectual, mai inteligent, dar alta este munca. Eu n-am vrut să jignesc pe nimeni. Sunt convins că acest scandal apărut din neantul vorbelor mele se va linişti la un moment dat, pentru că eu cred că sunt lucruri mai importante în teatrul românesc decât să vă luaţi de cuvintele unui actor tânăr care într-un moment de emoţie a avut mai mult sau mai puţină inspiraţie", a spus, în conferinţă, actorul Teatrului Regina Maria. 

O nouă premieră 

Şerban Borda, managerul interimar al TRM, a afirmat că spectacolul premiat "Revizorul" va fi reluat abia din toamnă, dat fiind că este vorba despre o producţie complexă, cu distribuţie mare, scenografie inedită, iar acum este perioada concediilor. "Îi lăsăm să mai fiarbă pe orădeni. În octombrie sperăm ca va putea fi văzut din nou pe scenă, dar până atunci pregătim o premieră", a mărturisit el. 

Actorii Trupei Iosif Vulcan fac repetiţii în aceste săptămâni pentru spectacolul "Tartuffe", o comedie celebră scrisă de Moliére. Producţia va fi regizată de tânărul Vlad Trifaş, originar din Buzău. "Sunt la prima colaborare cu teatrul orădean şi sunt încântat să lucrez într-o instituţie cu istorie şi cu o echipă minunată. Personajul principal va fi interpretat chiar de Răzvan, care a primit rolul înainte de a fi premiat. Azi este prima repetiţie", a explicat regizorul, ajuns la conferinţa de presă. Cel mai probabil, comedia va putea fi văzută în a doua jumătate a lunii septembrie la Teatrul Regina Maria.

Decernarea premiului pentru "cel mai bun actor", la minutul 26: