Cea mai aglomerata zona a Romaniei va avea prima autostrada cu taxa pana in 2017. Soferii care vor sa ajunga mai repede in statiunile de pe Valea Prahovei vor plati 7 lei ca sa circule pe drumul de viteza, de la Comarnic la Brasov.

Guvernul a semnat joi un memorandum cu trei companii, care s-au angajat sa construiasca in concesiune Autostrada Zapezii prin Carpatii Meridionali in trei ani. Conform Stirile Pro TV, va fi si cea mai scumpa autostrada construita la noi, de aproape 2 miliarde de euro.

Pentru fiecare kilometru construit in concesiune, cu alte cuvinte cu banii lor, constructorii Vinci, Strabag si Aktor vor primi 28 de milioane de euro.

Concesionarul va castiga bani si din inchirierea panourilor publicitare sau a spatiilor pentru benzinarii si hoteluri. Potrivit proiectului, autostrada va ocoli localitatea Comarnic, iar prima iesire va fi intre Sinaia si Busteni. Soseaua va fi una dintre cele mai complexe constructii din Romania. Autostrada Zapezii va avea 3 tunele prin munte, 19 viaducte si 15 poduri. Un tunel spectaculos va fi construit sub Piscul Cainelui, iar potrivit planurilor, acesta va iesi la suprafata la Vadul Cerbului.

Constructorii vor primi autostrada Comarnic-Brasov in concesiunie pe 26 de ani. Perioada de constructie este inclusa in termen.

Daca taxa colectata de la soferi nu va acoperi costurile, statul roman va plati din buget restul de bani. In plus, constructorii vor primi si pana la 1 miliard de euro pe cei 26 de ani pentru intretinere.