În premieră, Oradea găzduieşte o expoziţie naţională de artă naivă. Evenimentul are loc la Muzeul Ţării Crişurilor şi este organizat de Asociaţia Artiştilor Naivi din România, cu sprijinul Consiliul Judeţean, Direcţiei Judeţene de Cultură şi MŢC.

În cadrul expoziţiei, al cărei vernisaj este programat vineri, de la ora 12.30, la Palatul Baroc, orădenii vor putea admira circa 350 de lucrări realizate de artişti din toată ţara (Iaşi, Bacău, Arad, Reşiţa, Bucureşti, Constanţa, Galaţi, Brăila, etc.), 30 dintre aceştia confirmându-şi prezenţa la Oradea.

"Având în vedere tradiţia acestui fenomen artistic în România, este de la sine înţeles că organizarea unei expoziţii naţionale de artă naivă se justifică. Nu trebuie să uităm că artiştii naivi din ţara noastră au fost mereu apreciaţi pentru puterea de a exprima plastic aspecte din viaţa cotidiană, cu mult simţ al culorilor, cu un umor fin din care transpare uneori şi ironia", a precizat Aurel Chiriac, directorul Muzeului Ţării Crişurilor.

Cu această ocazie, la Oradea se va ţine şi o conferinţă naţională dedicată artiştilor naivi, unde aceştia vor dezbate mai multe aspecte ale domeniului lor, între care şi faptul că pictorii naivi nu sunt primiţi în Uniunea Artiştilor Plastici.

Expoziţia Naţională de Artă Naivă va putea fi vizitată la Muzeul Ţării Crişurilor până pe 9 noiembrie.