Arena Antonio Alexe din Oradea va găzdui în premieră, sâmbătă, 18 octombrie, o competiţie pentru forţoşi. "Concursul internaţional pe echipe al oamenilor puternici" va debuta de la ora 17 şi va reuni la start participanţi din cinci ţări: Slovacia, Republica Moldova, Serbia, Ungaria şi România.

România va participa cu două echipe, una avându-l în componenţă şi pe bihoreanul Vasile Todosie, din Săcuieni, care va face pereche cu bucureşteanul Vlad Leahu.

Competiţia este organizată de Fundaţia Euroregiunea Bihor - Hajdu Bihor şi Federaţia Mondială a Oamenilor Natural Puternici. Invitatul special este ungurul Fekete Laszlo (foto), cel care a fondat şi conduce din anul 2006 Federaţia Mondială a Oamenilor Natural Puternici.

La întreceri vor participa numai sportivi afiliaţi la această federaţie, care militează pentru dezvoltarea forţei pe cale naturală, fără substanţe interzise.

"La început am participat şi eu la mai multe concursuri de acest gen, care sunt mult mediatizate pe anumite canale de sport, dar am rămas dezamăgit de faptul că se foloseau diferite substanţe pentru dezvoltarea şi întărirea organismului. Astfel, am decis să renunţ şi să fondez această nouă federaţie, care nu acceptă consumul de substanţe dopante. Cine este depistat pozitiv este suspendat pe viaţă, iar o ţară cu trei cazuri de dopaj este exclusă din Federaţie", a declarat Fekete Laszlo, în conferinţa de presă care a prefaţat concursul de la Oradea.

Federaţia Mondială a Oamenilor Natural Puternici "are afiliate 62 de ţări, cu aproximativ 1000 de practicanţi înregistraţi", a mai declarat Fekete Laszlo, cel care deţine de zece ani recordul mondial la ridicarea bilei de piatră de 232,5 kg la o înălţime de 130 centimetri.

De altfel, la concursul de sâmbătă, care va fi organizat în premieră în România, se va încerca doborârea unui alt record mondial. "Un concurent de 25 de ani va încerca să ducă o greutate de 480 de kg pe o distanţă de 15 metri", conform preşedintelui FMONP, cel care s-a arătat încântat că va putea organiza şi la Oradea o asemenea competiţie. "De mult am dorit să organizăm în România un asemenea concurs, pentru că şi aici sunt tineri puternici care pot concura fără stimulente interzise", a precizat Fekete, cel care la Oradea va avea rol de arbitru.
Printre concurenţi se vor afla şi cei doi fii ai preşedintelui Federaţiei.

Participanţii "vor concura la cinci probe: ridicarea bilei de piatră, cu greutate între 150 şi 230 kg, rostogolirea anvelopei, transportarea şi împingerea stâncii, precum şi urcarea unor greutăţi pe scări. Fiecare echipă va avea în componenţă doi sportivi.

Preţul unui bilet de intrare este 20 de lei. Acestea pot fi achiziţionate din diverse puncte din oraş, care pot fi aflate la numărul de telefon 0724/237.031, iar în ziua concursului, de la Arena "Antonio Alexe".

UPDATE:

În cursul zilei de joi, organizatorii au anunţat amânarea concursului. Detalii, în articolul: "Concursul Oamenilor Puternici nu se mai ţine în acest weekend!"