Liniile electrice aeriene reprezintă pentru oameni simbolul unei infrastructuri necesare. Însă, pentru dropia, specie de pasăre amenințată la nivel global cu dispariția, coliziunile cu acestea pot fi fatale.

La Salonta, județul Bihor, o porțiune de 6 km de linie electrică aeriană a fost plasată sub pământ din acest motiv, o măsură de conservare în premieră pentru România, după cum anunță Asociația Milvus Transilvania Vest, ONG-ul care a făcut acest proiect.

Dropia (Otis tarda) este o specie vulnerabilă pe plan global, care a cunoscut un declin covârșitor în secolul XX, mai ales în urma fragmentării habitatelor sale întregi de odinioară. „Considerată dispărută din fauna României după anii ’90, observațiile de pe teren din ultimii 15 ani ale specialiștilor de la Asociația “Grupul Milvus” confirmă că această pasăre emblematică a stepei și-a păstrat la periferiile Salontei un ultim centru de rezistență în România”, a transmis Milvus.

Acest lucru a responsabilizat Primăria Municipiului Salonta, care s-a implicat într-un proiect al ONG-ului finanțat cu fonduri europene.


O dropie moartă, după ce s-a lovit de firele de curent

„Un tronson de 6 km de linie electrică aeriană (LEA) de medie tensiune, aflat în habitatul dropiilor, a fost schimbat în linie electrică subterană (LES). În mai 2021 au fost montate cablurile sub pământ și s-a efectuat racordarea la rețeaua electrică, iar anul acesta au fost demontați stâlpii electrici”, a mai transmis Milvus.

Costul total al operațiunii se ridică la 284.116 EUR și s-a realizat prin proiectul ”Conservarea, protejarea și promovarea valorilor naturale din zona transfrontalieră Salonta – Békéscsaba, ROHU-14 – The Nature Corner”, finanțat de Uniunea Europeană, prin Fondul European de Dezvoltare Regională, cu sprijinul Guvernului României și al Ungariei, prin Programul Interreg V-A România-Ungaria.

„Considerăm importantă necesitatea adoptării unor măsuri concrete și tot mai active pentru protejarea mediului, nu numai declararea principiilor unei asemenea atitudini. După identificarea vulnerabilităților care periclitau populația existentă de dropii de pe teritoriul Municipiului Salonta, am considerat necesară luarea mai multor măsuri de conservare și de protejare a dropiilor, pentru garantarea unui climat cât mai puțin agresiv pentru extinderea habitatului lor și, implicit, pentru creșterea naturală a numărului de exemplare. Era momentul să trecem de la declarații la fapte!”, a declarat Patricia Ivanciuc, coordonatoarea proiectului.

Măsura este apreciată de specialiști. „Este o măsură vitală pentru această mică și prețioasă populație. Nu doar protejează dropiile de eventuale accidente, dar le și lărgește teritoriul, întrucât liniile electrice aeriene au efect de barieră asupra speciei. Totodată, protejează și alte specii de păsări, precum stârci și gâște sălbatice, care, la fel ca dropia, au nevoie de teritorii mari de unde să-și procure hrana, și care sunt și ele periclitate de posibilitatea de a se lovi de conductoarele LEA”, a declarat Nagy Attila, ornitolog la Asociația Milvus Transilvania Vest.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!